7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa în care a locuit Brâncuşi, închisă

Casa în care a locuit Brâncuşi, închisă

Casa de oaspeţi a Consiliului Judeţean Gorj, clădirea în care a locuit sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938, nu este pusă în valoare. Imobilul este în centrul municipiului Târgu Jiu şi este cunoscut publicului sub denumirea Casa „Gănescu“. A intrat în atenţia opiniei publice mai mult din cauza scandalului referitor la lucrările de reabilitare şi modernizare decât ca locuinţa sculptorului Brâncuşi din perioada în care a realizat la Târgu Jiu Ansamblul „Calea Eroilor“, compus din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Lucrările de reabilitare a Casei „Gănescu“ au făcut obiectul unei anchete a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, licitaţia fiind câştigată de controversatul om de afaceri româno-american Clement Mocanu. Firma acestuia s-a ocupat de modernizarea şi amenajarea imobilului în perioada în care Nicolae Mischie era preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. În ultimii 13 ani, clădirea a stat mai mult închisă şi nu a fost utilizată decât periodic pentru a găzdui diferite cursuri de specializare pentru funcţionarii publici.

Semnele degradării

Din nefericire, imobilul nu este folosit decât periodic, iar în clădire nu este amenajat un spaţiu care să amintească de şederea lui Constantin Brâncuşi în acest loc. Din cauza intemperiilor, clădirea a început să se degradeze în anumite zone: pereţii exteriori, lemnul din care este făcut pridvorul, vopseaua s-a exfoliat, burlanele ca şi elementele din acoperiş. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Mădălina Ciolocoi, a declarat că deocamdată clădirea este folosită drept casă de oaspeţi şi nu există un proiect de schimbare a destinaţiei: „Este casa care l-a găzduit pe Constantin Brâncuşi când a realizat Ansamblul. Cred că vom lua în calcul o includere într-un posibil circuit turistic. Din câte ştiu eu, nu este folosită decât cu destinaţia pe care o are în prezent. Este păcat să nu valorificăm tot ce are legătură cu moştenirea «Brâncuşi» de la Târgu Jiu“. Şi parcul din jurul Casei are nevoie de lucrări de reabilitare. Aici se regăsesc câteva pietre de râu şi o copie după Masa Tăcerii, despre care se spune că ar fi fost realizată tot de Brâncuşi şi că ar fi un rebut. Şi despre pietrele de râu se consemnează în diferite lucrări că ar fi fost aduse personal de sculptor la Târgu Jiu şi aşezate în jurul casei care l-a găzduit.    

Se lucrează la proiectul unui nou parc

Potrivit directoarei Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, o echipă de arhitecţi lucrează la un proiect de reamenajare a parcului din jurul Casei „Gănescu“. Parcul ar urma să fie reamenajat în acest an şi inclus într-un circuit turistic legat de operele şi numele lui Brâncuşi. „Un proiect al reamenajării parcului este în lucru la o echipă de arhitecți. Acum câteva săptămâni a fost organizată o întâlnire cu niște arhitecți, la care a participat și domnul primar Cârciumaru. După ce va fi reamenajat parcul, va fi înlocuit și gardul de lemn cu unul modern, după aceea parcul va fi deschis turiștilor. Casa la exterior va putea fi admirată. Cu siguranță ar trebui inclusă într-un circuit turistic. Nu s-a discutat despre posibilitatea deschiderii ei pentru publicul larg. În ceea ce privește restaurarea ei, este în administrarea Consiliului Județean Gorj. Ei trebuie să se ocupe. Este clar că aici și-a pus Brâncuși amprenta. Avem acea masă rebut, pietrele de moară combinate cu cele de râu, gândite în acest fel de sculptor. Tot parcul va fi regândit, în așa fel încât să fie puse în valoare și acele pietre“, a spus Adina Andrițoiu, directoarea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS