22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Blocul din parcare

Locatarii a patru blocuri din cartierul George Enescu cer Primăriei Craiova să intervină şi să stopeze ridicarea unei noi construcţii, chiar în parcarea din spatele blocului lor

Mare le-a fost mirarea locatarilor din blocurile F28, F27, F26 şi F25 din cartierul craiovean George Enescu atunci când s-au trezit, săptămâna trecută, cu câţiva oameni care s-au apucat să le împrejmuiască o parte din parcarea betonată din spatele blocurilor. După ce au instalat împrejmuirea, lăsându-i pe locatari fără câteva zeci de locuri de parcare, muncitorii au fixat pe gard şi o pancardă, al cărei conţinut i-a lăsat cu gura căscată pe locatari. De acolo, au aflat că în parcarea din spatele blocurilor se va construi un nou imobil: un bloc P+5, al cărui beneficiar este firma SC Panafico Construct SRL. Construcţia are chiar şi autorizaţie eliberată de Primăria Craiova – nr. 1135 din 14.08.2009 – iar termenul de execuţie a lucrărilor este luna august 2013.

„Ne afectează dreptul la viață, la sănătate“

Ridicarea acestei construcţii nu i-a bucurat deloc pe locatarii clădirilor învecinate.
„Spaţiul aferent construcţiei acestui imobil este deosebit de îngust şi nu permite ridicarea unei noi clădiri. În plus, sunt încălcate toate drepturile noastre şi toate regulile în această materie, începând cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 536/23.06.1997, care precizează că distanţa între clădirile de locuinţe trebuie să fie cel puţin egală cu înălţimea celei mai înalte clădiri. Plus că zgomotul şi mizeria pe care o va produce acest şantier vor fi greu de suportat de locatarii blocurilor învecinate. De aceea, am decis să ne prezentăm la Primăria Craiova cu o petiţie împotriva construirii noului bloc“, susţine Andrei Şerbănescu.
Locatarii s-au ţinut de cuvânt. Ieri, Adela Burada s-a prezentat la Primăria Craiova şi a depus un amplu memoriu, semnat şi de vecinii săi din blocurile menţionate, prin care se solicită municipalităţii „anularea autorizaţiei de construire“.
„Menționăm că această construcție se realizează în spatele blocului F28 din Craiova, str. Făgăraș, nr. 4, și afectează, în măsura în care se va construi, dreptul la viață, la sănătate, la condiții umane, decente, întrucât se construiește în imediata vecinătate a blocului, fără ca apartamentele din blocurile învecinate F28, F27, F26 și F25 să mai fie luminate natural de soare, în special apartamentele din blocul F28, întrucât această construcție se realizează pe toată lungimea acestui bloc. Dat fiind faptul că terenul pe care se realizează această construcție este în imediata apropiere a blocurilor (aproximativ cinci metri), este clar că această autorizație nu respectă, pe de o parte, cele mai elementare reguli de urbanism modern, iar, pe de altă parte, nu respectă legislația în domeniu“, se arată în memoriul locatarilor.

„Plătim impozite pentru Zona I , dar nu avem condiții nici de periferie“

Craiovenii din blocurile F25 – F28 susţin că municipalitatea nu trebuie să perpetueze o greşeală a justiţiei, care a împroprietărit o persoană chiar într-o parcare.
„Chiar dacă justiția a procedat greșit, retrocedând acest teren, nu înseamnă că aceste greșeli trebuie perpetuate prin emiterea unei autorizații care nu numai că încalcă flagrant legea și condițiile ce trebuie îndeplinite la obținerea unei autorizații, dar încalcă, totodată, cele mai elementare norme de sănătate și igienă și implicit dreptul la o viață decentă. Precizăm, dacă mai este necesar, că plătim impozite pentru zona I, dar nu avem condiții nici de periferie. Nu avem locuri de joacă, nu avem parcări, nu avem ghenă, iar prin emiterea acestei autorizații ne condamnați să trăim și în întuneric, și în mizerie“, precizează locatarii în memoriul lor.
Sutele de locatari din cele patru blocuri aşteaptă acum să afle punctul de vedere al Primăriei Craiova. Dacă nu le va da dreptate, ei sunt hotărâţi să înfrunte primăria chiar şi în justiţie, pentru a obţine sistarea construcţiei din parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS