8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţia britanică, în alertă pentru funeraliile controversatei Doamne de Fier

Poliţia britanică, în alertă pentru funeraliile controversatei Doamne de Fier

Funeraliile, miercuri, la Londra, ale lui Margaret Thatcher, a cărei moarte a provocat reacţii virulente, vor avea loc sub un dispozitiv de securitate impresionant, de teamă că detractori ar putea perturba procesiunea funebră, într-un ultim atac împotriva fostului premier britanic, relatează AFP, citată realitatea.net.
Manifestaţii de bucurie au avut loc la Londra, Bristol, Liverpool (vest) sau Glasgow (nord), după anunţarea decesului Domanei de Fier, care a murit în urma unui accident vascular cerebral pe 8 aprilie, la vârsta de 87 de ani.
Însă Scotland Yard se teme că funeraliile ar putea să le ofere detractorilor lui Thatcher o ultimă ocazie să îşi transmită mesajul, de exemplu aruncând cu proiectile asupra sicriului, agitând pancarte sau strigând sloganuri ostile.
Sigrid Holmwood, în vârstă de 34 de ani, care a participat sâmbătă la „petrecerea” organizată în Trafalgar Square, la Londra, intenţionează să „întoarcă spatele” la trecerea cortegiului. Artista, furioasă din cauza costului funeraliilor, evaluat la aproximativ zece milioane de lire sterline (peste 11,7 milioane de euro), consideră foarte simbolic acest gest. Un număr de 647 de persoane anunţau, până luni la prânz, că intenţionează să facă acelaşi gest, potrivit paginii de Facebook „Călătorie sprâncenată Maggie”.
Poliţia supraveghează îndeaproape reţelele sociale, îndemnurile la sărbătorirea morţii „vrăjitoarei” răspândindu-se extrem de rapid pe Facebook şi Twitter după anunţarea decesului fostului premier.

Forţele de ordine au „încurajat” manifestanţi să le contacteze. Acestea au refuzat, luni, să spună dacă au aprobat reuniuni, însă manifestaţia „Întroarce spatele lui Thatcher” anunţa, pe site, că a primit permisiunea să protesteze la Londra împotriva „acestor funeralii groteşti finanţate de stat”

„Dreptul de a manifesta este necesar să fie respectat, iar noi vom veghea la acest lucru”, a declarat comisarul Christine Jones, promiţând „găsirea unui echilibru” între manifestanţi şi „cei care vor să îi aducă un omagiu” lui Thatcher.

Poliţişti urmează să fie mobilizaţi în puncte strategice, pe traseul de aproximativ 1,9 kilometri al cortegiului, de la Palatul Westminster la Catedrala Saint Paul. La Londra au fost chemaţi, de asemenea, specialişti. Alt semn al acestei încordări în cadrul Scotland Yard este faptul că poliţiştilor nu le este permis să îşi ia concediu în „ziua Z”, cu excepţia celor care l-au planificat în avans.

Un atentat este, totuşi, foarte improbabil, apreciază unii experţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS