11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutomedicația la animale

Automedicația la animale

Dacă v-ați imaginat vreodată că doar noi, oamenii, suntem singurii capabili să decidem atunci când trebuie să luăm medicamente, v-ați înșelat. Potrivit site-ului lescienze.it, oamenii de știință au descoperit că automedicația la animale datează de mult timp, iar în ultima vreme pare chiar să fi evoluat. Numeroase specii de animale merg adesea în căutarea unor ierburi cu proprietăți terapeutice, introduse în alimentația lor îndeosebi împotriva viermilor și a paraziților intestinali.
Într-un articol publicat în revista Science de către J.C. de Roode, de la Universitatea din Atlanta (SUA), se arată că cimpanzeul este specia care folosește cel mai des automedicația.
Dar recent s-a descoperit însă că această practică nu este prezentă doar la mamifere, ci s-a răspândit și la păsări. Au fost descoperite specii de păsări care adună chiștoace de pe stradă, le duc în propriul cuib și folosesc nicotina din interiorul lor pentru a se feri de acarieni.
Roode susține în articolul respectiv că automedicația la animale este un fenomen mult mai complex decât ne-am fi așteptat noi.
Studiind acest fenomen, s-a constatat, de asemenea, că un animal, atunci când este mutat din mediul lui obișnuit în altul străin, dintr-o zonă climatică diferită a lumii, are probleme mari de identificare a plantelor care l-ar putea apăra de paraziți. S-a mai descoperit și faptul că, în special cimpanezii, folosesc diverse plante în alimentația lor nu doar cu un scop oarecum preventiv, dar și atunci când constată că au suferit deja o infecție gravă. S-a ajuns până acolo încât este luat în calcul studiul animalelor care practică automedicația pentru a se descoperi noi specii de plante, cu proprietăți necunoscute în prezent, dar care ar putea fi folosite în viitor la fabricarea de medicamente pentru oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS