14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina: Manifestaţie pentru eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko

Ucraina: Manifestaţie pentru eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko

Peste 5.000 de persoane s-au adunat astăzi în centrul oraşului ucrainean Harkov, unde fostul premier Iulia Timoşenko execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, pentru a cere eliberarea acesteia, informează Agerpres.ro citând AFP. Potrivit sursei citate, manifestanţii au sfidat o interdicţie de a organiza acest protest, condus de celebrul pugilist Vitali Kliciko, liderul partidului UDAR (Alianţa Democrată Ucraineană pentru Reformă), de Oleg Tiagnibok, de la partidul naţionalist Svoboda (Libertate) şi de parlamentarul Arseni Iaţeniuk, apropiat al Iuliei Timoşenko. Justiţia interzisese această manifestaţie la cererea autorităţilor municipale „pentru a proteja interesele locuitorilor din Harkov”, a declarat Ghennadi Kernes, primarul oraşului. Protestul a avut loc în timpul desfăşurării unei audieri în cadrul noului proces intentat împotriva opozantei ucrainene pentru fraudă fiscală, care a fost din nou amânat din cauza absenţei sale, din motive de sănătate.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a reafirmat ieri că nu o va amnistia pe Iulia Timoşenko până când nu se vor încheia procesele intentate acesteia. „Este o problemă de natură juridică. Până când nu se termină toate procesele în care este implicată Timoşenko, este imposibil să luăm în considerare amnistia”, a declarat Ianukovici.

Fostul premier a fost condamnat în luna octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce a semnat, fără acordul guvernului pe care-l conducea, un contract de import de gaze naturale ruseşti, considerat păgubos pentru Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS