16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEdilii din Albeni au bătut recordul la gropi în asfalt

Edilii din Albeni au bătut recordul la gropi în asfalt

Unii localnici din comuna gorjeană Albeni au parte de unul dintre recordurile negative la nivel de judeţ: cele mai multe gropi în asfalt. Legătura între satul Bolboceşti, unde se află 400 de familii, şi centrul comunei Albeni se face prin intermediul a doi kilometri de drum comunal, pavat nu cu asfalt, ci realizat numai din gropi. Autorităţile locale nici nu au făcut mare lucru pentru ca drumul să ajungă într-o stare deplorabilă. Timp de trei ani, şoseaua nu a mai beneficiat de nici un fel de lucrări de reparaţii, măcar minore, pentru ca iernile să nu îşi pună amprenta asupra stării carosabilului. Şoseaua nu face numai legătura între centrul comunei şi satul Bolboceşti, ci şi cu satul Bârzeiul de Gilort şi cătunul Hârlea. Sute de locuitori ai zonei sunt revoltaţi şi îi cer socoteală primarului că a abandonat orice iniţiativă de a le repara drumul, pentru că nimeni nu mai speră la o reabilitare completă.

Problema persistă
de trei ani

Cetăţenii din Bolboceşti sunt nemulţumiţi că nimeni nu le spune când vor avea o şosea modernizată şi cine va astupa măcar gropile din asfalt, pentru a nu-şi mai distruge autoturismele. „Ca urmare a condiţiilor meteorologice din această iarnă, drumul comunal ce face legătura între centrul comunei Albeni şi satul Bolboceşti, pe o distanţă de doi kilometri, se prezintă într-o avansată stare de degradare. Este impracticabil şi nimeni nu ia nici o măsură pentru remedierea acestei probleme. Se ştie de ea, dar cred că este rea-voinţă din partea autorităţilor care conduc această comună. S-au format gropi atât de mari, astfel încât atunci când plouă rişti să-ţi rupi roţile de la maşină. Această problemă persistă de trei ani. Pe an ce trece e din ce în ce mai greu de circulat pe această porţiune de drum. În decursul acestor ani nu s-a executat nici o lucrare de reparaţie a acestui drum pe care circulă zilnic jumătate din locuitorii acestei comune. Noi credem că bani sunt, dar se folosesc în mod greşit, nu se realizează lucrările prioritare de interes public, de exemplu modernizarea fostei brutării în anul 2012, care acum este nefolosită“, a declarat Dan Speriatu, localnic al comunei Albeni, satul Bolboceşti. Zeci de localnici au trimis petiţii la diferite instituţii publice, în încercarea de a atrage atenţia în legătură cu starea drumului.

Îi e jenă şi primarului de starea drumului

Primarul comunei Albeni, Dumitru Victora Cornea, a declarat că ştie situaţia dezastruoasă  a drumului comunal, însă nu a reuşit să facă rost de fonduri pentru reabilitarea acestuia. Edilul afirmă că este chiar jenat de numărul gropilor din asfalt şi promite că, imediat ce vremea va fi bună, se va apuca să le astupe. Pentru reabilitarea completă a celor doi kilometri de drum comunal este nevoie de o finanţare de 600.000 de lei, bani pe care Dumitru Victora Cornea susţine că nu a reuşit să îi obţină în ultimii trei ani. „Ştiu că oamenii sunt supăraţi. Şi eu mă simt foarte prost la cum arată drumul. S-a tot schimbat politicul şi, când era să câştig finanţarea prin PNDI, la Ministerul Dezvoltării, s-a închis programul. De trei ani umblăm cu dosare. Pentru a-l moderniza, este nevoie de 600.000 de lei. Am depus din nou proiectul pentru a primi finanţare de la Bucureşti. Pe o porţiune de 400 de metri este mai grav. Eu stau la drumul judeţean, dar şi acolo e nevoie de reparaţii. Ştiu că oamenii sunt nemulţumiţi. O să începem astuparea gropilor, iar pe unele porţiuni facem asfaltare, pentru că nu se mai poate face plombare, din cauză că este foarte distrus carosabilul. Am mers pe o încredinţare directă, pentru un contract de până în 15.000 de euro. Îl reparăm să reziste până se aprobă finanţarea de 600.000 de lei. Este singurul drum care a scăpat. În celelalte patru sate nu sunt probleme“, a menţionat primarul comunei Albeni, care promite că imediat ce vremea se va schimba, va trimite utilajele la asfaltat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS