16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia: Eveniment dedicat lui Nichita Stănescu, la Cracovia

Polonia: Eveniment dedicat lui Nichita Stănescu, la Cracovia

Institutul Cultural Român (ICR) de la Varşovia va marca evenimentul aniversar „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere” printr-o expoziţie inedită, organizată împreună cu Institutul Cervantes de la Cracovia, informează Agerpres.ro. Douăsprezece planşe de mari dimensiuni, pregătite de ICR şi Muzeul Literaturii din Bucureşti şi cuprinzând versuri ale poetului, într-o concepţie grafică semnată de Mircia Dumitrescu, vor fi expuse publicului cracovian în perioada 11-26 aprilie, la sediul Institutului Cervantes (ul. Kanonicza 12).

Evenimentul din Polonia a fost gândit ca un dialog între limbi, dar şi între poeţi, după cum subliniază ICR Varşovia într-un comunicat. Legătura între versurile lui Nichita Stănescu, traduse în limbile polonă şi spaniolă, va fi făcută prin intermediul altui poet, de limbă spaniolă, foarte cunoscut şi apreciat în Polonia, Gerardo Beltrán, în prezent profesor al Universităţii din Varşovia.

Vernisajul din 11 aprilie va prilejui o prezentare a creaţiei poetului român şi o discuţie pe tema operei sale la care vor participa Kazimierz Jurczak, profesor la Catedra de Limba şi Literatura Română a Universităţii Jagiellone, Codruţa Antonesei, lector de limba română la aceeaşi universitate, Gerardo Beltrán, Abel Murcia, directorul Institutului Cervantes din Cracovia, el însuşi un remarcabil poet şi traducător, Ireneusz Kania, cel mai titrat traducător de limba română din Polonia, şi Sabra Daici, directorul ICR Varşovia. Evenimentul de deschidere se va încheia cu proiecţia filmului documentar „Nichita Stănescu”, în regia lui Marian Baciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS