14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDSV Dolj dă cu Anghel de pământ

DSV Dolj dă cu Anghel de pământ

Deznodământul scandalului legat de porumbul posibil infestat cu aflatoxină peste limita admisă, al lui Mihai Anghel, patronul Cerealcom, se apropie cu paşi repezi. Săptămâna viitoare se va afla rezultatul final al analizelor de laborator.

Patronul Cerealcom, Mihai Anghel, a anunţat joi că va cere despăgubiri de un milion de euro de la DSV Dolj, pe motiv că cele 11.000 de tone de porumb din silozul de la Băileşti au fost sechestrate şi nu a putut să le vândă. DSV Dolj a pus sechestru la sfârşitul lunii trecute pe această cantitate, deoarece la analiza trimestrială nivelul aflatoxinei B1 depăşise limita maximă admisă atât pentru consumul uman, cât şi pentru cel animal. Anghel a precizat pentru GdS că nu va plăti proba de referinţă, cea finală, pe motiv că nu doreşte ca DSV să demonstreze că are dreptate pe banii lui.
Precizăm că în momentul existenţei unei suspiciuni de contaminare a unui produs, se fac trei probe. Prima este efectuată de autoritatea de control, a doua o poate face firma controlată, pe cheltuiala ei, iar cea de-a treia, şi cea definitivă, este efectuată tot de autoritatea contractantă, dar pe banii firmei. Cum Anghel refuză să plătească ultima analiză, directorul DSV, Andrei Butaru, a spus joi că proba va rămâne sigilată, iar cele 11.0000 de tone vor rămâne sub sechestru. Ieri, Andrei Butaru a precizat pentru GdS că, în cele din urmă, Direcţia Sanitar-Veterinară a decis să efectueze şi cea de-a treia analiză, iar rezultatul ei va veni în cursul săptămânii viitoare. „Norma spune că autoritatea are dreptul să decidă, dacă el (firma – n.r.) refuză să plătească analiza“, a spus directorul DSV Dolj.

Butaru: Am găsit porumb infestat cu aflatoxină şi la alţi producători

Butaru a răspuns ieri acuzaţiilor de abuz făcute de Mihai Anghel şi a explicat procedura pe care autoritatea o urmează în astfel de situaţii. El a spus că verificările efectuate la Cerealcom nu au fost făcute cu rea-credinţă, ci în cadrul unui program naţional de verificare a tuturor producătorilor, care se face trimestrial. Butaru a precizat că, în cazul Cerealcom, verificarea a fost făcută la sfârşitul lunii martie, adică la final de trimestru. „S-a făcut o probă medie din mai multe locuri, adică luăm probe de pe bandă. La analiză a ieşit că mostra este contaminată cu de peste patru ori limita maximă admisă de aflatoxină B1 pentru consum uman şi de două ori mai mult pentru consum animal. Le-am comunicat acest lucru celor de la Cerealcom, care au dorit să facă şi ei analiza lor şi au venit cu un buletin de analiză în limba engleză de la un laborator care nu este acreditat pentru aşa ceva. Apoi, noi i-am notificat că vom trimite şi cea de-a treia probă, de referinţă, la analiză, dar ne-au spus să nu băgăm proba în lucru. Şi a rămas sigilată. Acum însă o vom băga în lucru, deoarece autoritatea are dreptul să decidă acest lucru“, a spus Butaru. Legat de acuzaţiile de abuz, directorul DSV Dolj a declarat că acestea nu se justifică, întrucât Cerealcom putea să vândă porumbul, chiar şi sechestrat, dacă nu ar fi făcut propria analiză. „Au spus că nu au putut să vândă nici pentru bioetanol, dar puteau să o facă. Era suficient să înainteze o cerere către noi. O dată ce au făcut propria analiză, acum trebuie să aşteptăm analiza finală, apoi pot să-l vândă pentru bioetanol“, a spus Butaru. Directorul DSV a precizat că porumbul Cerealcom din depozitul de la Băileşti a mai fost verificat o dată, anul trecut, în cadrul controlului din ultimul trimestru din 2012. „Porumbul acela avea deja aflatoxină, dar era în limite normale“,  a completat Butaru. Mihai Anghel nu a fost singurul producător verificat de DSV Dolj. „Mai sunt doi-trei producători din Dolj la care s-a descoperit aflatoxină peste limita admisă, dar cantităţile puse sub sechestru sunt mai mici“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS