16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei ani de aşteptare pentru trei luni de funcţionare

Trei ani de aşteptare pentru trei luni de funcţionare

Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, dotată cu aparatură în valoare de un milion de euro, a fost folosită doar în primele trei luni ale acestui an.
Avertizat de isteria cu gripa aviară care cuprinsese România în 2009, Ministerul Sănătăţii lua hotărârea amenajării unor secţii de Terapie Intensivă în cadrul spitalelor cu profil de boli infecţioase din ţară, printre care şi cel din Craiova. S-a făcut un proiect, s-au obţinut în 2010 fonduri de la Banca Mondială, iar aparatura de ultimă generaţie, specifică unei secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), a început să vină.
Dotările pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Bănie, care au vizat secţia ATI, au ajuns la un milion de euro, la sfârşitul anului 2011 unitatea medicală putându-se lăuda cu cea mai modernă terapie intensivă din Craiova. Aici urma să ajungă toţi pacienţii cu boli infecţioase grave, precum meningoencefalita acută, tuberculoza în faze avansate, stările septice, comele hepatice, pacienţi care erau preluaţi de secţiile ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Cum unii sufereau de boli contagioase, ei puteau reprezenta în orice moment un pericol pentru ceilalţi pacienţi internaţi.

Spitalul a alergat un an după medici ATI

Cu aparatura la îndemână, spitalului nu-i mai rămânea decât să găsească medicii specialişti care să o folosească. Postul a fost scos în mai multe rânduri la concurs, iar până la urmă s-au găsit, după un an de căutări, doi medici rezidenţi, unul în ultimul an, celălalt în anul III de studiu, ambii cu competenţele necesare pentru a lucra în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă. Aparatura exista, personalul exista, mai rămânea doar ca noua secţie să şi funcţioneze. Şi acest lucru s-a întâmplat, nu din toamna lui 2012, cum se spera iniţial, ci din ianuarie 2013, la trei ani de la obţinerea fondurilor.
Cât a durat perioada de funcţionalitate? Aproape trei luni, Spitalul de Boli Infecţioase renunţând la Secţia ATI spre finalul lunii martie. Motivul: lipsa banilor necesari pentru a o menţine funcţională. „Secţia reprezenta o cheltuială în plus pentru spital, de 160.000 de lei pe lună, pentru medicamente, oxigen, linii de gardă, iar unitatea nu şi-o poate permite. La început nu am avut medici, nu puteam scoate posturile la concurs. Acum, când am făcut rost de medici, din păcate nu au fost bani să o ţinem. Practic, în ţară, dintre spitalele de boli infecţioase care au fost dotate cu terapie intensivă, doar Timişoara funcţionează, şi asta pentru că şi-au găsit o fundaţie care îi ajută. La Târgu Mureş, secţia este închisă, spitalul din Constanţa nu are curaj să o deschidă, Braşovul la fel…“, susţine conducerea spitalului.
„Nu am fost prinşi în normele de funcţionare ale secţiilor de terapie intensivă şi nu primeam bani în plus de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile care treceau prin ATI. Cheltuiam tot din banii spitalului, care nu sunt nici aceştia suficienţi. În norme se spune că 1% din suma alocată pentru toată activitatea spitalicească din judeţ merge spre Terapia Intensivă, iar în Dolj majoritatea banilor ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă“, este explicaţia conducerii.  

Cui foloseşte aparatura de un milion de euro?

În urma acestei situaţii, pe aparatura de un milion de euro aflată în dotarea spitalului de aproape doi ani se va pune iarăşi praful, iar bolnavii grav vor ajunge tot la Secţiile de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde „se tot încearcă o separare a lor“. „Este greu să ţii un compartiment de primiri urgenţe sau o terapie intensivă din banii spitalului. Este costisitor şi îţi trebuie o finanţare separată. Când s-a făcut această secţie, trebuia să se ştie şi ce sursă de finanţare se poate găsi pentru a funcţiona“, afirmă surse din sistem.
Pentru cazurile de terapie intensivă, spitalele primesc un tarif mai mare de la CAS, însă trebuie îndeplinite nişte criterii pentru complexitate suplimentară, stabilite prin norme, iar la acestea s-a încadrat, în Dolj, numai Spitalul Judeţean de Urgenţă. Întrebarea care se pune acum este ce se va alege de aparatura de un milion de euro aflată în dotarea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, dacă unitatea nu-şi permite să o folosească? Răspunsul se află la Ministerul Sănătăţii…
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS