16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Pinguinii din Africa

Leii, girafele, elefanții, zebrele, gorilele, cimpanzeii sunt animalele reprezentative pentru Africa. Dar pe coastele din sudul continentului trăiește și pinguinul cu picioare negre (Spheniscus demersus, cunoscut și sub denumirea de pinguinul african) care, potrivit unui studiu publicat în revista Zoological Journal the Linnean Society, nu este singura specie care a populat această parte a Africii.
Potrivit cotidianului Corriere della Sera, fosilele găsite recent în apropierea orașului Cape Town demonstrează că, în urmă cu 12 milioane de ani, existau în Africa patru specii ale acestei păsări incapabile să zboare.
Au fost identificate 17 fragmente de oase, iar în urma analizării lor cercetătorii au stabilit că una dintre specii era de dimensiuni mari, atingând 90 de centimetri înălțime, cam cât pinguinul regal de astăzi. Cea mai mică specie dintre cele identificate avea aproximativ 30 de centimetri.
Încă nu s-au stabilit cu exactitate cauzele care au dus la dispariția acestor specii de pinguini, nici măcar dacă au dispărut brusc sau treptat. Se presupune însă că scădarea nivelului mării a fost motivul principal.
Pinguinii își petrec cea mai mare parte din timp înotând, dar își fac cuib și își cresc puii pe uscat, mai precis pe mici insule din apropierea continentului. Cercetătorii presupun că, în urmă cu câteva milioane de ani, nivelul mării în zona respectivă era mai mare decât în prezent și crease un mozaic de insule pe suprafața cărora pinguinii se reproduceau și stăteau la adăpost de prădători. Odată cu retragerea nivelului mării, aceste insule au dispărut și odată cu ele și pinguinii.
Pinguinul cu picioare negre care trăiește în prezent în sudul Africii conviețuiește cu oamenii de aproximativ 400.000 de ani.  În ultimii 50 de ani, numărul exemplarelor s-a redus cu circa 80%. Cauzele sunt, în special, deversările de petrol în apele din zona respectivă, dar și pescuitul excesiv de sardine, hrana lor preferată. Din acest motiv, pinguinul african a fost inclus în anul 2010 în rândul speciilor pe cale de dispariție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS