16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrală de apartament... pe agent termic

Centrală de apartament… pe agent termic

Craiovenii care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului pentru a-şi monta centrală de apartament mai au o variantă, centrala de apartament pe agent termic. Dat fiind faptul că tot mai mulţi craioveni cer debranşarea de la Termo, dar şi faptul că asociaţiile au îmbrăţişat ideea sistemului de distribuţie pe orizontală, pentru aceştia mai există o variantă: să-şi monteze centrală de apartament, dar să li se furnizeze tot energie termică. „Trendul în Craiova este ca blocurile să treacă de la sistemul de distribuţie pe verticală la cel pe orizontală. Pentru proprietarii care fac cheltuieli cu astfel de modificări există oportunitatea să rămână pe energie termică, dar să-şi monteze centrale de apartament. Această ofertă nu o fac eu. Vine din partea unei firme. Noi le-am permis să-şi prezinte ofertele în cadrul întâlnirilor pe care le avem cu asociaţiile, cu reprezentanţii primăriei şi cu ceilalţi furnizori. Rămâne la latitudinea craiovenilor să facă o alegere“, este de părere directorul SC Termo, Nicolae Degeratu.

Centrală conectată la reţeaua de termoficare

Centralele pe agent termic sunt conectate la reţeaua de termoficare după ce sistemul vertical de distribuție a agentului termic și a apei calde menajere va fi înlocuit cu un sistem de distribuție pe orizontală. În cazul unor astfel de centrale nu mai sunt necesare aprobări din partea ISCIR pentru că pericolul de explozie este inexistent. Mai mult, cei care optează pentru acest sistem nu vor fi nevoiți să amenajeze coșurile de fum pentru eliminarea gazelor rezultate la ardere. Nu sunt necesare nici măsuri de protecție suplimentare, precum spațiile vitrate. Aceste centrale sau module pot fi montate oriunde în apartament şi chiar încastrate în perete. Pentru astfel de centrale există modele care nici măcar nu este necesar să fie conectate la reţeaua de electricitate pentru că au vane termostate care reglează automat temperatura, indiferent de debitul solicitat.
Modulul termic individual este conectat la rețeaua de termoficare, iar la nivelul fiecărui apartament se realizează prepararea apei calde menajere la temperatura dorită de fiecare consumator. Căldura se reglează prin setarea unei temperaturi constante preferată de proprietar. Există chiar posibilitatea instalării unui sistem care să compenseze temperatura agentului în funcție de temperatura exterioară, adică atunci când afară temperatura crește, sistemul reduce automat temperatura agentului livrat, asigurând economii suplimentare de energie şi reducerea semnificativă a costurilor.
Aceste centrale de apartament permit contorizarea individuală a consumului pentru încălzire și apă caldă menajeră, dând posibilitatea consumatorului să își gestioneze costurile. Durata de viața a unui modul termic este de 15-20 de ani, nefiind necesară reînnoirea autorizațiilor de funcționare, ca în cazul centralelor pe gaz.

Eficienţa energetică face toţi banii

Proprietarii care investesc în renovări, izolaţii şi sisteme eficiente energetic pot reduce consumul de energie al clădirii cu până la 83%. „Sistemele descentralizate de încălzire şi apă caldă menajeră nu sunt o invenţie nouă. Beneficiile utilizării unor astfel de sisteme sunt bine documentate. Sistemul bazat pe o sursă de energie termică centralizată și module termice individuale este o soluţie profitabilă pentru asociaţiile de proprietari, proprietarii de clădiri și regiile de termoficare. Spre deosebire de sistemele tradiţionale de încălzire centralizată, soluţiile moderne se bazează pe un concept descentralizat, în care încălzirea şi apa caldă menajeră se produc individual, în fiecare apartament. Acest lucru permite o mai bună adaptare la nevoile individuale şi o oportunitate de a contoriza cu precizie consumul de energie al fiecăruia. Mai mult, această transparenţă permite locatarilor să-şi monitorizeze continuu consumul şi să-şi adapteze în mod corespunzător comportamentul de consumator“, a explicat inginer Armand Nicolae Cîciu, reprezentant firmă.

Au prins şi în România

În România, module individuale au fost deja instalate în sectorul rezidențial în proiecte efectuate în Băile Felix (agent primar geotermal), Râmnicu Vâlcea (agent primar termoficare CET Govora), Călimănești-Căciulata (agent primar geotermal), Giurgiu (agent primar termoficare SCUT Giurgiu).
Referitor la costuri, acestea depind de o serie de factori, cum ar fi dimensiunea proiectului de reabilitare; dimensiunea locuinţei; funcţiile pentru care optează proprietarii, de la modelul de bază până la variantele cele mai avansate tehnologic, cu monitorizare avansată şi comandă prin telefonie mobilă. Preţurile pentru un apartament pot varia între 700 şi 2.000 de euro.

Părerea specialistului

„Sistemul pe care îl prezintă firma respectivă ar fi viabil pentru Craiova atunci când eu, furnizorul, dau în reţea energie la 70-80 de grade Celsius, ca abonatul să-şi regleze temperatura după cum doreşte. Astfel de sisteme sunt viabile pentru spaţii comerciale, vile şi, mai ales, pentru agent primar. Ce este interesant pentru mine este un alt sistem, pe care pot să-l montez în subsolul blocului, iar abonaţii să-şi ia de aici necesarul de căldură“, a explicat Sabin Mihai, reprezentantul SC Termo Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS