8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Telefoane şi WC-uri

Potrivit unui studiu, la nivel mondial, peste şase miliarde de persoane sunt posesoarele unui telefon mobil, în timp ce doar 4,5 miliarde de persoane au un WC, informează corriere.it. Altfel spus, în prezent, pe planetă există 1,5 miliarde de persoane care deţin un telefon mobil, dar nu au acces la o toaletă sau la alte utilităţi în propriile case, în timp ce 2,5 miliarde de persoane nu au acces la utilităţile fundamentale. Cel puţin aşa reiese din cel mai recent raport al Naţiunilor Unite.
Conform raportului, 60% din totalul celor care folosesc mediul înconjurător în locul unei toalete provin din această ţară. Cu toate acestea, mulţi dintre ei îşi permit telefoane mobile. O contribuţie importantă la creşterea accesului la telefoanele mobile a avut-o ieftinirea apelurilor. Potrivit statisticilor, preţul lor a scăzut de cinci ori în ultimul deceniu, relevă statisticile.
Lipsa grupurilor sanitare este unul dintre motivele principale ale bolilor diareice în lume, care provoacă anual decesul a peste 750.000 de copii cu vârsta sub cinci ani, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. 22 de ţări reprezintă 80% din zonele în care necesităţile se fac în aer liber: Brazilia, China, India, Indonezia, Cambodgia, Etiopia, Kenya, Madagascar, Malawi, Mozambic, Nepal, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Zambia, Afganistan, Burkina Faso, Chad, Congo, Niger, Sudan şi Sudanul de Sud. În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al Naţiunilor Unite, Jan Eliasson, crede că această situaţie reprezintă un „dezastru tăcut“ ce reflectă sărăcia extremă şi inegalitatea în lume. De asemenea, a anunţat că organizaţia urmăreşte eliminarea, până în anul 2025, a folosirii mediului înconjurător în locul unei toalete. Specialiştii ONU avertizează că această situaţie pune sănătatea oamenilor în pericol. Deşi această problemă este foarte rar adusă în discuţie, „ea este esenţială pentru asigurarea unei sănătăţi optime, a unui mediu curat şi a demnităţii a miliarde de oameni“, crede Jan Eliasson. „Trebuie să ne focalizăm energiile pe această temă“, a declarat, la rândul său, directorul executiv adjunct al UNICEF, Martin Mogwanja, explicând că prin soluţionarea problemei lipsei grupurilor sanitare s-ar reduce cu 36% bolile diareice în lume. La rândul său, şi fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, vrea să vină în ajutorul celor care locuiesc în zone fără prea multă apă şi care nu au posibilitatea să cumpere instalaţii sanitare moderne. Aşa încât miliardarul american a lansat un concurs de proiecte pentru cel mai economic şi eficient WC.
 Acesta trebuie să nu fie racordat la o reţea de alimentare cu apă sau de alimentare cu curent electric şi nici la un sistem septic de evacuare. De asemenea, noul WC trebuie să nu elimine substanţe poluante şi să funcţioneze cu costuri de cel mult cinci cenţi. Proiectul va fi finanţat cu suma de 370 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS