12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemperaturile revin la normal de sâmbătă

Temperaturile revin la normal de sâmbătă

http:http://www.youtube.com/watch?v=tzPgJBmigog

Temperaturi scăzute, cu mult sub limita normală din această perioadă, vânt puternic, ninsori în toată ţara, implicit în Oltenia. Meteorologii ne asigură însă că temperaturile vor începe să crească după 29 martie, regiunea noastră fiind sub semnul ploilor slabe. Pomii fructiferi care au înmugurit vor fi afectaţi, iar restul culturilor agricole vor fi compromise dacă temperaturile continuă să scadă sub -5 grade Celsius.

Dacă luna martie a debutat cu vreme caldă, cu temperaturi cu 8-10 grade Celsius mai mari decât mediile multianuale, în ultimele două zile iarna a pus stăpânire pe toată ţara, implicit pe zona Olteniei. De la jumătatea lunii martie, temperatura aerului a început să scadă, vremea devenind rece pentru această perioadă a anului, astfel încât maximele termice din 25 martie s-au situat în jurul valorii de 0 grade Celsius. „Concomitent cu răcirea vremii, a doua decadă a acestei luni a debutat cu ploi însemnate cantitativ şi intensificări susţinute ale vântului. Răcirea accentuată din cursul zilei de luni a determinat o vreme deosebit de rece pentru această perioadă a anului (care se va menţine până joi inclusiv), abaterile termice negative fiind cu până la 14 grade mai mici faţă de normele climatologice. Pe arii extinse au căzut precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi s-a depus un strat de zăpadă, mai consistent în jumătatea nordică a Olteniei, iar vântul a prezentat intensificări cu viteze de până la 68 km/h în jumătatea sudică a regiunii, viscolind temporar ninsoarea“, a precizat Cristina Burada, şef Serviciu Regional de Prognoză a Vremii Craiova (SRPVC).
Începând de vineri, 29 martie, potrivit meteorologilor, se întrevede o ameliorare a vremii sub aspect termic, astfel încât temperatura aerului va ajunge din nou la valorile normale pentru această perioadă calendaristică, adică temperaturi maxime ziua de 12-17 grade Celsius şi minime noaptea cuprinse între 1 şi 5 grade Celsius. Pe măsura creşterii temperaturii aerului şi precipitaţiile se vor transforma în ploaie.
Meteorologii de la SRPVC au menţionat că cea mai rece lună martie a fost înregistrată în anii 1969 şi 1996, când temperaturile medii au înregistrat -0,1 grade Celsius, iar cea mai caldă lună martie în 1990 (tmedlun=10,1 grade Celsius). Luna martie, cu deficitul cel mai mic de precipitaţii, a fost în anul 2002 (5,6l/mp), iar luna martie, cu excedentul cel mai mare de precipitaţii – în anul 1984 (99,3 l/mp).

Sub -5 grade Celsius, culturile agricole vor fi compromise

În cazul în care vremea se va menţine la fel de rece, iar temperaturile vor scădea sub -5 grade Celsius, iar ninsorile vor continua, unele culturi agricole vor avea de suferit. Specialiştii arată că, din cauza gerului, procesele biologice ale plantelor vor suferi o încetinire, ba chiar posibile stagnări în vegetaţie. Acum este perioada în care cerealierele de toamnă – grâul şi orzul – se află în stadiul formării frunzei a treia şi înfrăţirii, dar şi alungirii tulpinii. Rapiţa îşi dezvoltă aparatul foliar, între 6 şi 12 frunze, situaţie întâlnită pe cele mai multe suprafeţe cultivate cu această plantă. La rândul lor, pomii fructiferi se află acum în repaus vegetativ. Cele mai afectate vor fi soiurile timpurii de sâmburoase – cais, cireş, piersic – la care apar primele semne ale umflării mugurilor de rod, dar şi de înmugurire. Cât priveşte viţa-de-vie, repausul biologic este întâlnit acum în toate podgoriile. „Pe fondul regimului termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent în majoritatea zonelor de cultură, local fiind posibile stagnări temporare în vegetaţie. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge predominant formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%), precum şi alungirea tulpinii (10-20%). Culturile întârziate fenologic se vor afla în continuare în fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia (60-100%). Rapiţa va înregistra dezvoltarea aparatului foliar pe majoritatea suprafeţelor cultivate. Recomandări ale specialiştilor: controlul semănăturilor pentru verificarea vigurozităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole; fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe; continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi – cu îngrăşăminte organice, efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară“, este specificat pe meteoromania.ro, la caracteristici agrometeorologice.

Fermierii din Teasc, afectaţi din cauza vântului

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj au precizat că la nivelul fiecărei comune se vor înfiinţa comisii care să inventarieze eventualele calamităţi. „Pot apela la specialiştii noştri dacă au nevoie. Până acum, la Teasc s-au raportat unele probleme cu solariile, din cauza vântului puternic. Cea mai mare parte a pomilor fructiferi sunt în repaus biologic şi nu au avut de suferit din cauza temperaturilor scăzute şi a zăpezii. Pot avea probleme însă plantaţiile de caişi, care au înmugurit. Zăpada căzută este perfectă pentru culturile de grâu, pentru că va creşte umiditatea în sol. Frigul cauzase deshidratarea solului“, a spus Deli Filimon, director executiv DADR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS