20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComponenta economică a regionalizării poate conduce la spargerea unor state

Componenta economică a regionalizării poate conduce la spargerea unor state

Istoricul Dinu C. Giurescu, deputatul Partidului Conservator (PC), consideră că regionalizarea va avea un avantaj administrativ, pe plan local, dar din punctul de vedere economic poate conduce la dezmembrarea statului.
„Vreau să atrag atenţia că regionalizarea are două componente: pe de o parte, descentralizarea – diverse operaţiuni administrative care se pot face într-adevăr la un nivel regional, şi nu la nivelul central al Guvernului şi, pe de altă parte, are o componentă economică foarte serioasă şi dacă dau putere foarte mare unui conducător de regiune şi acela începe să facă de capul lui ce vrea, atunci sigur vom asista la dezmembrarea economică a statului, a României. (…) Asta este interpretarea unui istoric, dar componenta economică a regionalizării nu trebuie trecută cu vederea, pentru că poate să ducă la spargerea unor state, inclusiv a României“, a afirmat Giurescu astăzi, într-o conferinţă de presă, anunţă Agerpres.
El a atras atenţia că „împărţirea în regiuni de dezvoltare nu a împiedicat criza economică să se ducă prin toată Europa, în state consolidate demult: Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Grecia“.
„Eu nu am fobia străinului, dar ştiu că se desfăşoară în Europa şi în lume o concurenţă furioasă pentru materii prime şi pentru pieţe de desfacere. Vedeţi că au nevoie de gazele de şist de la Mangalia şi de la Bârlad. Concurenţa este peste tot şi semnele nu sunt în favoarea noastră pe plan economic decât dacă ne ţinem foarte bine. Va fi plus pe linie administrativă şi gospodărească locală în măsura în care găseşti oamenii care sunt dispuşi să gândească pentru interesele regiunii respective. Pe plan economic ar fi o ocazie foarte bună să sprijinim forţele locale, întreprinderile, câte există, altminteri vine câte o corporaţie mare şi vrea să te înghită“, a subliniat decanul de vârstă al deputaţilor.
Dinu C. Giurescu a amintit că regionalizarea este o temă veche, care datează din 2003, când Consiliul Europei a decis „de la sine putere“ ca statele membre ale UE să-şi împartă teritoriul în regiuni de dezvoltare. România s-a conformat în 2004, când au fost create opt regiuni de dezvoltare prin Legea 315/2004. Potrivit istoricului, în total, în UE există 343 de regiuni de dezvoltare.
„La interpretarea mea de istoric, şi nu de economist e mult mai uşor să supui o unitate mai mică de 7 milioane de locuitori unei presiuni economice, s-o integrezi într-o multinaţională, decât statul suveran, care are mai multe mijloace să-şi apere interesele“, a explicat deputatul PC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS