16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAudit termic cu scandal

Audit termic cu scandal

Serviciile de proiectare pentru trei dintre cele şase loturi de blocuri ce vor intra în programul de reabilitare termică au fost deja adjudecate. Una dintre firme a fost implicată într-un scandal cu fonduri UE, administratoarea fiind trimisă în judecată de DNA pentru fals şi înşelăciune şi a fost condamnată în 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare. 

Primăria Craiova a încheiat primele contracte de achiziţie publică pentru serviciile de proiectare în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe în municipiul Craiova“ – Loturile 1-6. Potrivit informaţiilor furnizate de municipalitate, contractele pentru loturile 1 şi 3 au fost adjudecate de asocierea de firme SC Kappa Architects & Engineers SRL şi SC K-Box Construction Design SRL, în timp ce lotul 6 a fost adjudecat de Euro Building Ideea SRL, toate firmele fiind din Bucureşti. Contractele pentru loturile 2, 4 şi 5 nu au fost încă semnate, pentru că rezultatele au fost contestate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Primăria nu a comunicat pe ce sume au fost semnate contractele, ştim însă că valoarea estimată fără TVA a loturilor 1-6 a fost de 3,2 milioane de lei. Câştigătorii trebuie să realizeze expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire, proiectul tehnic, detaliile de execuţie, şi se va asigura asistenţa tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuţiei lucrărilor.

Cine sunt firmele câştigătoare

Kappa Architects şi K-Box Construction sunt societăţi controlate de cetăţeanul grec Antonios Kapraras, unul dintre asociaţii firmei care a dezvoltat proiectul Millenium Business Center din Bucureşti, o clădire de 24 de niveluri (din care 19 supraterane) una dintre cele mai înalte din România. În 2009, un incendiu puternic a distrus un sfert din imobil. Pentru 2011, Kappa Architects a raportat un număr mediu de 20 de angajaţi şi un profit net de 38.500 de lei. Reprezentanţii firmei spun că se vor ocupa de expertize şi audit pentru 71 de scări de bloc. „Sunt 71 de blocuri, din care am înţeles că opt se vor înlocui, pentru că nu sunt toţi proprietarii de pe scară de acord cu reabilitarea termică“, a precizat Roxana Lyons, reprezentanta firmei.
Societatea care şi-a adjudecat lotul 6, Euro Building Ideea SRL, are o istorie mai complicată. Iniţial, ea se numea Euro Building SRL Pucioasa (Dâmboviţa), şi era patronată de Claudia Liliana Croitoru (Georgescu), fost director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Patroana a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru falsificare de documente în scopul obţinerii de fonduri UE. În 2005, Euro Building a accesat fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru reabilitarea centrului de asistenţă pentru bătrâni din Pucioasa. Claudia Liliana Croitoru (Georgescu) a fost trimisă în judecată în aprilie 2008, iar în martie 2012 a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Între timp, societatea prin care s-au derulat fondurile UE s-a transformat în Euro Building Ideea SRL, acţiunile fiind cesionate către Andra Sorina Croitoru, fiica sa, de 27 de ani. Contactată telefonic, Liliana Claudia Croitoru nu ne-a putut da detalii despre contractul încheiat cu Primăria Craiova. „Firma funcţionează din 2003 şi avem destulă experienţă, de aceea a şi câştigat licitaţia. Informaţiile pe care le cereţi (valoarea contractului, numărul de blocuri auditate energetic, etc.) le poate da primăria“, a precizat aceasta. Euro Building a mai câştigat licitaţii importante la Piatra-Neamţ, pentru supervizarea lucrărilor de restaurare a centrului istoric, dar şi pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe, unde presa a acuzat suplimentări nejustificate de fonduri. Potrivit Primăriei Craiova, 300 de blocuri vor avea audituri energetice pentru a intra în program. „Vor intra în reabilitare toate blocurile care au semnat pentru asta. Sunt foarte puţine, doar 300, faţă de aşteptările noastre, care erau mult mai mari“, a declarat recent primarul Olguţa Vasilescu. Pentru început, costurile eligibile legate de auditare şi expertizare sunt suportate din bugetul primăriei, urmând ca acestea să fie decontate din fondurile europene, dacă proiectele depuse vor fi declarate câştigătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS