13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO Uniune Europeană mai atractivă pentru studenţii şi cercetătorii străini

O Uniune Europeană mai atractivă pentru studenţii şi cercetătorii străini

Uniunea Europeană trebuie să atragă cercetători şi studenţi talentaţi din afara UE care, prin cunoştinţele şi competenţele lor, pot contribui la creştere şi competitivitate. Peste 200 000 de studenţi şi cercetători din afara UE profită, în fiecare an, de ocazia de a veni temporar în Europa. Totuşi, prea mulţi dintre aceştia trebuie să facă faţă unor impedimente birocratice inutile. Normele actuale pentru obţinerea unei vize pentru studenţi sau a unui permis de şedere sunt adesea complexe şi neclare; procedurile pot fi de lungă durată şi variază considerabil de la un stat membru la altul, iar transferul dintr-un stat membru în altul poate fi foarte dificil sau chiar imposibil. Se reduce astfel posibilitatea ţărilor UE de a beneficia de un număr mai mare de persoane talentate şi reduce atractivitatea UE ca centru mondial de excelenţă.

Comisia a propus modalităţi de simplificare a intrării şi şederii în UE pentru studenţii, cercetătorii şi alte categorii de resortisanţi din afara UE pentru perioade de peste trei luni, precum şi condiţii mai atractive pentru aceste categorii. Noua legislaţie va stabili termene mai clare în care autorităţile naţionale să decidă cu privire la cereri, va prevedea mai multe oportunităţi de acces pe piaţa forţei de muncă pe durata şederii lor şi va facilita circulaţia în interiorul UE.

Experienţa acumulată în punerea în aplicare a legislaţiei curente a arătat că statele membre nu au putut aborda în totalitate dificultăţile cu care se confruntă solicitanţii atunci când doresc să vină în UE pentru a studia sau pentru a efectua cercetare. Comisia propune acum stabilirea unor norme mai clare, mai coerente şi mai transparente la nivelul întregii Uniuni Europene.

Cele două directive actuale privind studenţii şi cercetătorii vor fi modificate şi înlocuite cu o nouă directivă, care va îmbunătăţi:
– garanţiile procedurale, în special prin stabilirea unui termen de 60 de zile în care autorităţile statelor membre să decidă cu privire la o cerere de acordare a unei vize sau a unui permis de şedere, ceea ce va face ca procesul aferent cererii de viză să fie mai clar şi transparent;
– mobilitatea în interiorul UE şi transferul de competenţe şi de cunoştinţe. Normele mai simple şi mai flexibile vor spori posibilitatea ca cercetătorii, studenţii şi stagiarii remuneraţi să se deplaseze în interiorul UE, lucru extrem de important pentru studenţii şi cercetătorii care participă la programe comune. Membrii de familie ai cercetătorilor vor beneficia, de asemenea, de anumite drepturi de mobilitate;
– accesul pe piaţa muncii. Pe perioada studiilor, studenţii vor avea dreptul să lucreze cel puţin 20 de ore pe săptămână astfel încât aceştia să se poată întreţină în mod adecvat şi să aducă o contribuţie din punct de vedere economic. De asemenea, cercetătorii şi studenţii vor putea rămâne, în anumite condiţii, pe teritoriul statului membru pe o perioadă de 12 luni de la finalizarea studiilor/cercetării în vederea identificării oportunităţilor de angajare sau de creare a propriei afaceri. Aceasta nu înseamnă în mod automat dreptul de a lucra, deoarece acordarea unui permis de muncă rămâne o responsabilitate la nivel naţional;
– protecţia generală a altor categorii suplimentare de resortisanţi din afara UE, cum ar fi persoanele „au pair”, elevii şi stagiarii remuneraţi, care nu intră în sfera legislaţiei UE existente.

Directiva propusă, care este prezentată sub forma unei reformări, trebuie acum să fie discutată, iar Parlamentul European şi Consiliul UE trebuie să o aprobe. Comisia speră ca noile norme să intre în vigoare începând din 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS