6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTsunami în Mediterană

Tsunami în Mediterană

Marea Mediterană nu este străină deloc de fenomene dezastruoase cum ar fi erupțiile vulcanilor sau cutremurele. Însă, potrivit cotidianului Corriere della Sera, această zonă a lumii a avut de-a face în trecut, de cel puțin două ori, cu un tsunami.
Acest lucru încearcă să-l demonstreze cercetătorii italieni, care au descoperit recent un strat gros de sediment de circa 25 de metri, care se presupune că a fost creat de un tsunami în anul 365.
Atunci, în apropierea insulei grecești Creta, s-a produs un cutremur cu o magnitudine de aproximativ 8-8,5 grade. Din cauza acestui eveniment, solul s-a înălțat brusc cu nouă metri, temple și case de pe insulă au fost rase de pe fața pământului. În larg, s-a produs un val de circa 15 metri înălțime care nu a afectat doar Creta, ci a ajuns până în Egipt și Sicilia, la peste 700 de kilometri depărtare.
„Inițial, am crezut că stratul de 25 de metri de sediment pe care l-am găsit în apropierea coastelor din sudul Italiei a fost provocat la eruperea vulcanului Santorini, în anul 1627 î.H., dar apoi am ajuns la concluzia că de vină a fost acel tsunami generat de cutremurul din anul 365“, a declarat  Alina Polonia, de la Institutul de Științe Marine din Italia. Dezastrul provocat a fost atât de mare (se presupune că au murit 45.000 de oameni din cauza acestui tsunami) încât la Alexandria, în Egipt, la două secole după petrecerea evenimentului, încă mai exista o zi din an (21 iulie) în care erau comemorate victimele. Cercetătorii italieni au mai descoperit că tsunamiul produs în anul 365 nu a fost singurul, pentru că în urmă cu aproximativ 14.500 de ani în Marea Mediterană s-a ridicat un val la fel de mare, dar nu se cunosc detalii foarte multe despre numărul victimelor.
Oamenii de știință avertizează asupra faptului că nu sunt locuri în lume în care să nu existe posibilitatea producerii unui dezastru de mari proporții din cauze naturale. În ciuda liniștii aparente din prezent, în trecut, în aproape toate colțurile lumii, au avut loc astfel de evenimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS