Brâncuşi, omagiat la Filarmonica „Oltenia“

Autori


La prima ediţie a Zilelor „Brâncuşi“ de la Craiova, strănepoata marelui sculptor, Maria Luminiţa Mincu Pătraşcu-Brâncuşi, preşedinta Fundaţiei „Familia Brâncuşi“, a spus că problema aducerii osemintelor marelui sculptor în România este foarte dificilă.

Marele Constantin Brâncuşi – stins din viaţă pe 16 martie 1957, în atelierul său parizian din Impasse Ronsin nr. 11 – a fost omagiat sâmbătă şi duminică la Filarmonica „Oltenia“, locul desfăşurării primei ediţii a Zilelor „Constantin Brâncuşi“ de la Craiova, evenimente organizate de Asociaţia „Podul lui Apollodor“ şi instituţia muzicală amintită. Sâmbătă a fost ziua cea mai plină a acestor manifestări şi a cuprins: deschiderea unei expoziţii de fotografii „Brâncuşi pe coordonatele lumii“; conferinţă de presă susţinută de Maria Luminiţa Mincu Pătraşcu-Brâncuşi, strănepoată a marelui sculptor, preşedinta Fundaţiei „Familia Brâncuşi“, de scriitorul şi regizorul Horia Muntenuş şi de ziaristul Narcis Daju (directorul publicaţiei GORJNEWS, licenţiat în Brâncuşi); vizionarea filmului artistic documentar „Calea Eroilor-Istoria unei capodopere“. Evenimentele au fost prefaţate de cei doi coorganizatori, Vlad Drăgulescu (directorul filarmonicii) şi Cristian Ciomu (preşedintele Asociaţiei „Podul lui Apollodor“, mentorul acestei primei ediţii a Zilelor „Brâncuşi“ de la Craiova).

Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Bănie, a prezentat expoziţia de fotografii cu operele lui Brâncuşi aflate în patrimoniul instituţiei pe care o conduce, lucrări participante la expoziţii mondiale dedicate marelui sculptor: Paris (1995), New York (2004), Basel (2012) şi Bilbao (2012). Imaginile prezentate (zece fotografii) sunt inedite şi au fost făcute, cu excepţia celor de la Paris, de muzeografii Muzelui de Artă din Craiova, care au însoţit lucrările Brâncuşi la expoziţiile amintite. Expoziţia din holul Filarmonicii „Oltenia“, vernisată sâmbătă, mai cuprinde un portret al lui Brâncuşi făcut de Amedeo Modigliani şi o fotografie făcută de Brâncuşi cu imaginea atelierului său din Paris.

„Mor cu sufletul neîmpăcat că nu voi fi alături de mama mea la Hobiţa!“

La conferinţa de presă, cei trei invitaţi la Zilele „Brâncuşi“ de la Craiova – Maria Luminiţa Mincu Pătraşcu-Brâncuşi, Horia Muntenuş, Narcis Daju – au prezentat multe probleme, unele destul de şocante, cu care s-au confruntat operele lui Brâncuşi. Strănepoata lui Brâncuşi a făcut dezvăluiri despre indiferenţa autorităţilor privind operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, despre unele informaţii şi confuzii publicate în cărţi în ceea ce priveşte arborele genealogic al familiei, inclusiv despre biografia lui Brâncuşi ş.a. Vorbind despre cetăţenia lui Brâncuşi, ea a spus că „Brâncuşi a rămas cetăţean român“, afirmând că statul român nu i-ar fi retras niciodată cetăţenia română.

În legătură cu demersul scriitorului Laurian Stănchescu privind aducerea osemintelor lui Brâncuşi în România, Maria Luminiţa Mincu Pătraşcu-Brâncuşi a declarat: „Nu mă deranjează foarte tare ceea ce face dl. Laurian Stănchescu… Mă doare însă deoarece proiectul este început de noi (Fundaţia „Familia Brâncuşi“ – n.r.). El (L. Stănchescu – n.r.) însă nu are de unde să producă acele documente cu care să poată demonstra că, într-adevăr, Brâncuşi, cu limbă de moarte, a lăsat ca testament în faţa preotului de spovedanie această dorinţă: «Mor cu sufletul neîmpăcat că nu voi fi alături de mama mea la Hobiţa!». Această mărturie a lui Constantin Brâncuşi este reală, există publicată… Dar Domnia sa (L. Stănchescu – n.r.) nu este interesat de acest lucru! (…) Problema aducerii osemintelor lui Brâncuşi în România este foarte dificilă. Este legată de succesiune, de o serie întreagă de probleme de natură juridică, care nu se pot rezolva peste noapte. Mai mult, Brâncuşi are un fiu, John Moore. Pe certificatul de naştere al acestuia, emis în Marea Britanie, scrie John Constantin Brâncuşi Moore! L-am contactat la Paris, am făcut testul ADN împreună, dar este un test neoficial… S-a demonstrat însă că, într-adevăr, este fiul lui Brâncuşi (…) Într-o oarecare privire, trebuie să avem grijă că Brâncuşi are un succesor (John Moore – n.r.), există o serie întreagă de probleme de natură succesorală şi care vor apărea (…) Eu sunt avocat şi prevăd o serie întreagă de prefaceri, de tulburări, de discuţii, de lămuriri şi care nu sunt probleme care pot fi aduse la împlinire de către un oarecare, ci trebuie aduse la împlinire de către familie“.  Printre altele, strănepoata marelui sculptor a adăugat că o persoană care nu are nici un fel de legătură cu Brâncuşi, Theodor Nicol, cetăţean canadian de origine română, ar beneficia de drepturile de autor asupra Ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu.


Film privind istoria monumentelor de la Târgu Jiu

 

Sâmbătă seară, a fost prezentat celor interesaţi filmul „Calea eroilor- istoria unei capodopere“, un film documentar realizat de scriitorul Horia Muntenuş, „acest ambasador cultural extraordinar al lui Brâncuşi“ (Narcis Daju). Filmul cuprinde, aşa cum titlul o spune, istoria Monumentului Memorial „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu, o documentare riguroasă, cu mărturii şi documente despre ceea ce s-a întâmplat în 1996 cu Coloana Infinitului, respectiv demontarea ei abuzivă ş.a.m.d. Craiova este primul oraş din Oltenia unde a fost prezentat acest film, al doilea al scriitorului Horia Muntenuş dedicat sculptorului oltean.

Zilele „Brâncuşi“ s-au încheiat aseară, cu un concert extraordinar dedicat lui Constantin Brâncuşi susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia“, concert sub bagheta lui Mircea Suchici, compozitor şi dirijor. În programul de aseară au fost: Ecouri, Baladă de pe Jiu, Amarul târg, Ciuleandra.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 18 martie 2013

Actualitate

» Brâncuşi, omagiat la Filarmonica „Oltenia“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Tsunami în Mediterană
» Vremea în Oltenia
» Dezangajare
» Soarta CEO, discutată cu uşile închise
» Se alege praful şi de Hidroserv
» Olguţa dărâmă chioşcul lui Bojenoiu
» Senat: Dan Mihalache, votat în funcţia de secretar general adjunct
» Deputaţii au dezbătut o moţiune simplă pe tema Schengen, votul se va da mâine
» Modificarea procedurii de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, în dezbatere publică
» Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în vizită oficială la Bruxelles
» ÎCCJ: Recursul în cazul arestării judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu, pe 20 martie
» Aviaţia siriană a atacat poziţii insurgente de pe teritoriul Libanului

Local

» Adrian Voinea: Pentru România, Gazeta de Sud este un fenomen
» Medic ginecolog, prins cu mită
» Pedeapsă menţinută pentru doctorul Voinescu
» Soţ şi soţie, arestaţi pentru trafic de persoane
» Luptători K1, în arest
» Bogăţia fabricii RELOC SA sunt oamenii…
» Dunărea şi-a ieşit din matcă
» Programul care te scoate din casă
» Craiova: Centrul Multifuncţional va fi gata cu şase luni mai devreme
» Adrian Năstase a părăsit Penitenciarul Jilava
» Navigaţia pe Dunăre, închisă în zona Coronini – Baziaş
» Gazeta de Sud – de 18 ani în slujba oltenilor de pretutindeni

Dolj

» Peste 200 de elevi s-au calificat pentru olimpiadele naţionale

Gorj

» Cabană din Rânca, mistuită de flăcări
» Gorj: Nicolae Mischie, condamnat definitiv la patru ani de închisoare
» Patron reţinut pentru evaziune fiscală
» Pastă de mici retrasă de la supermarket
» Pavel, încă un pas spre libertate
» Au furat stâlpii de la stadion
» Gorj: I-a furat cerceii unei paciente din Spitalul Judeţean

Sport

» Baschet (m) – Remiză între selecţionatele Nord şi Sud la All Star Game
» La turneul final, după victorii pe linie
» Craiova, capitala baschetului pentru o zi
» Severinul, succes important cu Mediaş
» Pandurii, spectaculoşi
» Surugiu a adus victoria vâlcenilor
» Craiovenii au rămas datori
» Baschet – Rade Dzambic s-a impus la competiţia aruncărilor de trei puncte de la All Star Game
» Fotbal – Keşeru: Naţionala este capabilă de lucruri foarte mari, îmi doresc să ne calificăm

Bani & Afaceri

» Aberaţiile Codului Fiscal
» Olt: Buget de 129 de milioane de lei pentru Slatina
» Transelectrica şi Transgaz trec de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor
» Piaţa auto din România a scăzut cu 3,8% în primele două luni ale anului 2013

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Laetitia Casta, sigură pe sine

Top