13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUM Sadu cumpără materie primă din Serbia

UM Sadu cumpără materie primă din Serbia

Uzina Mecanică (UM) de la Sadu, Bumbeşti Jiu, se va aproviziona cu materie primă din Serbia pentru a putea onora contracte de mai multe milioane de dolari. Acestea au fost încheiate încă de anul trecut cu parteneri civili din Statele Unite ale Americii. Americanii au văzut cartuşele care sunt produse la fosta fabrică de armament din Gorj şi s-au arătat interesaţi să se aprovizioneze de la UM Sadu. În acest sens, au fost încheiate între beneficiari din Statele Unite ale Americii şi Uzina Mecanică Sadu cinci contracte, în valoare totală de aproape nouă milioane de dolari. În ciuda comenzilor ferme prin contractele semnate la Las Vegas, Uzina Mecanică Sadu nu a reuşit până în această săptămână să treacă la producerea cartuşelor, din lipsa materiei prime, în principal a pulberii folosite în procesul de fabricaţie a muniţiei.

Parteneri din Serbia

Potrivit prefectului de Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, a fost găsit un partener în Serbia pentru pulberea necesară cartuşelor produse la UM Sadu. „Am găsit, împreună cu şefii ROMARM Bucureşti, un partener în Serbia de unde să luăm materia primă şi lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună. Ce a fost cel mai greu fusese deja făcut şi era nepotrivit ca Uzina Mecanică Sadu să nu onoreze comenzile ferme pe care le avea de pe piaţa americană. A fost o colaborare între mai multe instituţii pentru a identifica acest partener din Serbia. E bine că lucrurile au intrat pe făgaşul normal şi vor putea fi trimise primele cantităţi de muniţie către beneficiari. Lumea trebuie să stea liniştită. Am mai avut recent contacte cu nişte investitori americani interesaţi de investiţii într-un domeniu strategic în judeţul Gorj. Nu pot să spun mai multe, dar sper să se concretizeze ceva din aceste contacte“, a precizat prefectul de Gorj, Ion Claudiu Teodorescu.

Primul export de muniţie, în această lună

Gheorghe Boian, directorul adjunct al Companiei Naţionale ROMARM Bucureşti, a declarat pentru GdS că producţia de muniţie la Uzina Mecanică de la Sadu a început din această săptămână şi, treptat, ea se va mări, astfel încât toţi angajaţii din secţiile respective să fie angrenaţi în activitatea de realizare a cartuşelor pentru americani. În următoarele săptămâni se va lucra chiar în două schimburi. „S-a făcut deja aprovizionarea cu primele cantităţi de materie primă şi am demarat producţia primelor cartuşe, începând de luni, în această săptămână. Am colaborat la identificarea unui partener pentru materia primă şi cu autorităţile locale din Gorj, de la Primăria Bumbeşti Jiu, de la prefectură. Vom începe în curând exportul. Este o piaţă foarte bună cea americană şi ne-am asumat onorarea acelor contracte semnate la Las Vegas. Eu, personal, mi-am asumat faptul că până la jumătatea lunii martie vom începe producţia de muniţie pentru clienţii din Statele Unite ale Americii şi m-am ţinut de cuvânt“, a precizat Gheorghe Boian, directorul adjunct al ROMARM şi fost director general al Uzinei Mecanice de la Sadu, Bumbeşti Jiu. În prezent, fabrica are 947 de angajaţi. Dacă vor mai fi obţinute şi alte contracte, există posibilitatea ca numărul de angajaţi să crească.

Hotărâre de guvern pentru patrimoniu

Altă problemă legată de Uzina Mecanică Sadu pe care autorităţile locale şi reprezentanţii ROMARM vor să o rezolve se referă la o parte din patrimoniul fostei uzine de armament. Este vorba de o suprafaţă cuprinsă între opt şi zece hectare de teren, cu tot cu hale, care trebuie trecută, prin hotărâre de guvern, din patrimoniul Uzinei Mecanice în cel al Parcului Industrial din localitate. „S-a trecut la elaborarea documentaţiei pentru hotărârea de guvern. Acest lucru se face la ROMARM şi se va trece la faza de obţinere a avizelor necesare de la ministerele de resort. În urma aprobării hotărârii de guvern, suprafaţa Parcului Industrial de la Bumbeşti Jiu va fi mult mai mare şi se vor deschide noi oportunităţi de afaceri pentru investitori“, a mai spus prefectul de Gorj, Ion Claudiu Teodorescu. Parcul Industrial de la Bumbeşti Jiu are în prezent o suprafaţă de 18,9 hectare şi nu mai există suprafeţe de teren libere pentru a fi oferite potenţialilor investitori. În schimbul terenurilor cedate, datoria Uzinei Mecanice Sadu către bugetul de stat va fi redusă cu 53%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS