16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCircuit economic fraudulos, depistat de Garda Financiară Gorj

Circuit economic fraudulos, depistat de Garda Financiară Gorj

În urma unor verificări efectuate de Garda Financiară Gorj, în colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Argeş, la o societate comercială cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru declarat în judeţul Gorj s-a constatat că această firmă face parte dintr-un grup de societăţi care au iniţiat circuite economice de „tip carusel“. Circuitele economice respective, aparent legale, au la bază operaţiuni nereale, emiţând în mod fictiv şi repetat facturi de la o societate la alta, pentru ca până la urmă aceste facturi să ajungă la beneficiari finali. Acestora li se creează astfel posibilitatea să deducă TVA aferentă şi să se înregistreze cheltuieli care să diminueze baza impozabilă, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale către bugetul de stat sau chiar să solicite rambursarea TVA de la buget.

Facturi fictive de zece milioane de lei

Totalul facturilor identificate a fi emise în mod fictiv de către societatea în cauză este de 10.126.016 lei, beneficiare fiind 29 firme, care prin înregistrarea acestor facturi au diminuat obligaţiile de plată faţă de bugetul statului cu suma de 3.266.457 de lei.
„Faţă de cele prezentate, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi de constituire a unui grup infracţional organizat cu consecinţa fraudării bugetului consolidat al statului. De asemenea, s-a constatat că, în cursul lunii martie 2012, asociaţii şi administratorii societăţii comerciale au creditat firma cu suma de 805.200 de lei, în tranşe ce depăşesc echivalentul a 15.000 de euro, astfel fiind încălcate dispoziţiile Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor. Faţă de acest aspect, a fost sesizat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în vederea verificării provenienţei acestor sume de bani şi a destinaţiei finale a acestora“, a declarat Gheorghe Capotă, comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS