Acasă Actualitate Pensionari păcăliţi să gireze împrumuturi la CAR

Pensionari păcăliţi să gireze împrumuturi la CAR

Mai mulţi pensionari craioveni au făcut plângeri penale împotriva unor persoane împrumutate de la CARP Băileşti, la care nu ştiau că au fost giranţi. În majoritatea cazurilor, persoana care intermedia contractele de împrumut era una şi aceeaşi, împotriva căreia s-a început urmărirea penală.

Doi pensionari craioveni, Florea şi Constanţa Burada, au reclamat la GdS faptul că ei s-au trezit giranţi la împrumuturile contractate de mai multe persoane de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Băileşti. Bătrânii recunosc faptul că au dat de bună-voie cuponul de pensie (în original) şi copie de pe actul de identitate pentru a gira o persoană să contracteze un împrumut de la CARP Băileşti, printr-un intermediar delegat de CARP să completeze documentaţia pentru acordarea împrumuturilor. Florea Burada a povestit cum s-a trezit somat la plată pentru împrumuturi de care nici nu ştia: „Vă informez că în luna decembrie 2010 a venit la mine la domiciliu numitul Dicanu Marin din Craiova şi m-a rugat ca să îi dau cuponul de pensie şi copie după C.I. ca să poată să ia un împrumut de la CARP Băileşti. În luna martie 2011, revine la mine şi îmi spune că nu a putut obţine împrumutul şi m-a rugat să-i dau din nou cupon de pensie al meu şi al soţiei, pe care i le-am dat. În luna mai 2012, am primit somaţie de plată de la CARP Băileşti că sunt solidar la plata împrumutului făcut de Dicanu Marin, de 10.000 de lei. Dicanu Marin, împreună cu delegatul reprezentant al CARP Băileşti, obţin pentru fiul lui Dicanu, numit Dan Stelian, un împrumut de 8.000 de lei. În luna martie 2012, de asemenea, CARP Băileşti mă somează tot pe mine şi pe soţie să plătim împrumutul“. Burada mai spune că delegatul Ariton Lăcătuşu a făcut copii de pe actele personale ale bătrânilor şi aşa s-au trezit oamenii giranţi la alt împrumutat, de data aceasta, la o doamnă Mariana.
Bătrânul a făcut plângere penală împotriva împrumutaţilor şi împotriva împuternicitului Ariton Lăcătuşu, acuzându-i pe aceştia că au făcut un abuz de încredere, fals şi uz de fals. Florea Burada susţine că nu a semnat nici un act de împrumut şi ca el sunt şi alţi pensionari care nu au semnat actele de împrumut.
Potrivit unor surse din poliţie, au fost mai multe persoane care au făcut plângeri penale împotriva lui Ariton Lăcătuşu, pentru aceleaşi motive: că giranţii nu au semnat contractele de împrumut. „Reţeta“ utilizată era aceeaşi. Deşi oamenii discutaseră cu un singur împrumutat, ei s-au trezit giranţi şi la alţii, pe care nici nu-i cunoşteau. Într-unul dintre cazuri s-a început urmărirea penală împotriva intermediarului de la CARP Băileşti, Ariton Lăcătuşu, care fusese reclamat şi de alte persoane.

Poliţia confirmă şi alte dosare împotriva lui Lăcătuşu

În ultima perioadă, şi alţi reclamanţi au depus plângeri penale împotriva lui Lăcătuşu, pentru aceleaşi motive: oamenii s-au trezit giranţi la diverşi debitori care nu şi-au mai plătit împrumuturile la CAR, iar giranţii s-au trezit somaţi la plată, fără să ştie că au girat efectiv pe cineva. Au făcut plângeri penale pentru că au fost înşelate persoane precum Dumitru Vânătoru, Maria Margareta Boroş şi alţii. Într-un singur dosar, doar un singur girant din şase şi-a recunoscut semnătura pe contractele de împrumut.
Comisarul-şef Constantin Bănică, şeful Secţiei 3 de Poliţie din Craiova, a declarat că se află în lucru dosare penale la plângerea unor persoane împotriva lui Ariton Lăcătuşu. „A început urmărirea penală într-un astfel de caz, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova“. Secţia 3 de Poliţie şi-a declinat competenţa, iar dosarele au fost înaintate Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Serviciul de Investigare a Fraudelor confirmă cazul

Comisarul-şef Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, a confirmat faptul că există în lucru acest dosar. Poliţia a cerut o expertiză grafică pentru a se vedea dacă semnăturile giranţilor de pe tabelele ataşate la contractele de împrumut sunt reale.
„S-a început urmărirea penală în acest caz şi suntem în faza de expertiză grafică. Aceasta este procedura de anchetă şi mai durează“, a declarat pentru GdS comisarul-şef Leonard Băndoi.

Ce spune intermediarul acuzat

Contactat telefonic, Ariton Lăcătuşu a menţionat că se află pe patul de spital şi că nu mai lucrează pentru CARP Băileşti de câteva luni. Întrebat cum se face că mulţi titulari de împrumut erau intermediaţi chiar de el, Ariton Lăcătuşu a spus că nu este problema lui. El a declarat că plângerile penale ale oamenilor nu trebuia semnate în faţa sa: „Unii giranţi nici nu mă cunosc. Ei nu trebuia să semneze în faţa mea, ci în faţa titularului împrumutului. Giranţii nu trebuia să semneze în faţa mea. Eu completez datele pe contract, verific să fie buletinele, cupoanele de pensie, îi înmânez cererea de împrumut titularului. Toată şmecheria e plecată de la titularii de împrumut… Eu nu ştiu ce semnături sunt acolo (…) Ştiu că s-a început urmărirea penală împotriva mea, dar nu împotriva mea trebuia să se îndrepte“. Lăcătuşu a mai povestit că, potrivit fişei de post, „rolul“ lui la CARP Băileşti era acela de a se asigura că există documentele necesare la dosarul de împrumut, şi semnătura lui există pe contractele de împrumut pentru a garanta împrumutul, şi acolo unde se precizează că el ridică banii de la casieria CARP Băileşti şi îi duce împrumutaţilor la Craiova. În schimb, conducerea CARP Băileşti susţine că la ei ajungeau contractele de împrumut întocmite de Ariton Lăcătuşu, cu semnăturile giranţilor ataşate, anexate sub formă de tabele. Rămâne ca organele de cercetare penală să stabilească ale cui sunt, de fapt, semnăturile de pe acele documente. Între timp, unul dintre bătrânii care a depus plângere penală la poliţie pentru presupusa înşelăciune s-a stins din viaţă.

Giranţi fără să ştie, o practică în Dolj?


Dat fiind faptul că mai mulţi pensionari au reclamat faptul că s-au trezit giranţi la diverse persoane fără să-şi fi pus semnătura pe documentele de acordare a împrumutului, poliţia avertizează pensionarii să nu dea documentele personale oricui şi în orice împrejurare. „Este o posibilă practică în Craiova şi în Dolj. Le recomandăm pensionarilor să nu-şi dea documentele personale unor persoane care doresc să încheie diverse contracte de împrumut“, a declarat comisarul-şef Leonard Băndoi.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version