10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndependenţa Kosovo, recunoscută verbal de premierul sârb

Independenţa Kosovo, recunoscută verbal de premierul sârb

Ivica Dacic, primul ministru sârb a recunoscut practic independenţa Kosovo, într-un interviu acordat ieri presei belgrădene, în care a spus că provincia Kosovo nu mai este teritoriu al Serbiei, întrucât Belgradul nu mai are niciun fel de putere asupra sa, comentează publicaţia Vzgliad, citat de money.ro.
„Zece ani m-am minţiti pe mine însumi că provincia Kosovo este a noastră, deşi aceasta este scris în Constituţie. Astăzi nu mai ajută la nimic. Preşedintele Serbiei nu poate merge liber în Kosovo, la fel ca premierul, miniştrii, poliţia sau armata“, a afirmat Dacic, într-un interviu.
Potrivit acestuia, etnicilor sârbi din Kosovo le este permis un singur lucru în prezent – să părăsească autoproclamata republică.
În anii următori, Serbia va avea multe de făcut pentru delimitarea şi stabilirea de noi frontiere de stat „reale“ şi pentru „a salva ceea ce mai poate fi salvat în Kosovo“, a afirmat el, subliniind în primul rând necesitatea de a asigura condiţii de securitate pentru sârbii care trăiesc acolo.
„Numai în acest fel Serbia poate avea un viitor“, a exclamat premierul sârb, al cărui interviu survine în contextul discuţiilor pe care le-a purtat la 4 martie cu premierul din Kosovo, Hashim Thaci, cu medierea şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Unii observatori occidentali au întrevăzut în această declaraţie a premierului sârb disponibilitatea Belgradului de a „face o cotitură istorică“ în relaţiile cu Pristina pentru a accelera stabilirea unui calendar pentru începerea negocierilor privind aderarea Serbiei la UE.
La mijlocul lunii februarie, Egiptul a recunoscut suveranitatea Kosovo, care marchează a cincea aniversare de la autoproclamarea independenţei sale (unilaterale) faţă de Serbia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS