14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Ponta salută participarea Kosovo la Consiliul Cooperării Regionale

Premierul Ponta salută participarea Kosovo la Consiliul Cooperării Regionale

Premierul Victor Ponta a salutat astăzi decizia luată de Comitetul Director al Consiliului Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council – RCC) în privinţa participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului, se arată într-un comunicat al Guvernului României. „Această decizie reflectă într-adevăr caracterul inclusiv al cooperării regionale ca instrument cu relevanţă aparte în apropierea de Uniunea Europeană a întregii regiuni a Balcanilor de Vest”, a afirmat Victor Ponta într-un mesaj transmis cu acest prilej. El a subliniat că România, ca stat membru UE, „susţine activ şi are întotdeauna puncte de vedere clare asupra rolului cooperării regionale în această zonă în care ţara noastră are expertiză recunoscută”. „Decizia de astăzi este relevantă, România fiind un susţinător ferm al perspectivei europene a Balcanilor de Vest”, a precizat premierul.

Potrivit şefului Guvernului, „interesul nostru particular este de a susţine iniţiativele care sunt capabile să contribuie considerabil la transformarea regiunii într-o zonă de stabilitate, încredere, care înţelege, adoptă şi implementează criteriile fundamentale care determină o relaţie din ce în ce mai apropiată de Uniunea Europeană. În acest sens, ne exprimăm susţinerea pentru dialogul Belgrad-Priştina, proces facilitat de UE şi de Înaltul Reprezentant pentru PESC, Catherine Ashton. Derularea acestui proces contribuie la accelerarea unor procese pozitive pentru regiune”, a apreciat Ponta.

Decizia de astăzi a Comitetului Director al RCC a vizat amendarea Statutului RCC pentru a permite participarea Kosovo. Această modalitate reflectă înţelegerea obţinută în urmă cu un an (28 februarie 2012) de Belgrad şi Priştina în cadrul dialogului facilitat de UE. Înţelegerea nu a putut fi implementată decât după ce guvernul sârb a aprobat (septembrie 2012) modul în care va aplica înţelegerea (Priştina este prezentă sub numele Kosovo înscris pe plăcuţele de la masa reuniunii, dar în documentele reuniunii Kosovo va figura cu nota de subsol agreată în dialogul Belgrad-Priştina).

RCC şi-a început activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea şi continuarea rezultatelor pozitive ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE) şi reprezintă dimensiunea executivă a cooperării regionale în zona Balcanilor de Vest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS