12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScapă de cozi prin ghişeul virtual!

Scapă de cozi prin ghişeul virtual!

Craiovenii nu scapă atât de uşor de cozile de la taxe şi impozite. Cei care vor să facă plata on-line nu-şi pot achita taxele şi impozitele, pentru că site-ul: impozite on-line, aplicaţia oferită de Primăria Craiova, nu poate fi accesată  în acest sens. Singurul rol pe care îl are respectivul site este consultativ. „Este următoarea problemă. În primul rând, există un site, impozite on-line, aplicaţia oferită de Primăria Craiova pentru  consultarea de către contributori a următoarelor impozite datorate la bugetul local. Aceștia pot să vadă situaţia plăţilor, situaţia bunurilor aflate în patrimoniu, a taxelor sau a amenzilor pe care le-ar datora şi diferite acte administrative emise pentru contribuabili, adică decizie de impunere, decizie de executare. Discutăm aici numai despre vizualizări, consultări. Contributorul vede ce are de plătit, ce impozit, ce taxă“, explică directorul Direcţiei Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, Ionel Petrescu.

Plata dărilor la ghişeul virtual

Singura modalitate de plată on-line se poate face prin intermediul paginii www.ghiseul.ro. Aici sunt două aspecte, plata fără autentificare şi plata cu autentificare.
Prima  opţiune  se alege în cazul în care contribuabilul cunoaşte suma şi contul, cum ar fi, de exemplu pentru clădire, teren, autoturismul  pentru care doreşte să facă plata. Această modalitate de plată este folosită şi pentru plata unor taxe sau amenzi în termen de 48 de ore.
Plata cu autentificare, când contribuabilul deţine contul de acces pentru sistemul naţional electronic de plată on-line cu cardul bancar – SNEP (Sistemul Național Electronic de Plata On-line). Prin această modalitate se pot plăti numai impozite şi taxe existente la rolul nominal unic al contribuabilului (Rolul unic nominal este fişa unică a contribuabilului care conţine elementele de identificare precum şi creanţele bugetare ale acestuia la nivelul unităţii administrative teritoriale). „În cazul în care nu deţin un cont,  contribuabilii  fac la Serviciul de Taxe şi Impozite Craiova o cerere pentru emiterea sau remiterea credenţialelor (user şi password). În astfel de plăţi nu se  percepe vreun comision. Acesta este plătit de beneficiarul plăţii. Alta este problema aici, înregistrarea se face cu greutate, dar nu depinde de noi“, a mai precizat directorul Direcţiei Taxe şi Impozite, Ionel Petrescu.

Craiovenii încep să plătească dările on-line

 Deşi numărul este infim, comparativ cu numărul craiovenilor care plătesc taxe şi impozite direct la casieriile Direcţiei, tot mai mulţi contribuabili aleg să-şi plătească dările on-line.
Prin aplicaţia www.ghişeul.ro s-au efectuat  pentru anul 2012 doar 61de plăţi în sumă de 7.917 lei, iar în anul 2013 numărul acestora este în creştere. Până la acest moment,  149 de persoane şi-au plătit dările on-line, în valoare de 12.470 de lei. „Au început să acceseze acest serviciu persoanele mai tinere, cu mai puţin timp la dispoziţie. Numărul este totuşi foarte mic comparativ cu cei 24.152 de craioveni care au ales să vină la casieriile noastre“, a mai spus Ionel Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS