21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMilioane de euro atrase prin APIA-Biblionet

Milioane de euro atrase prin APIA-Biblionet

Cifrele înregistrate anul trecut de parteneriatul APIA-Biblionet sunt îmbucurătoare. O mulţime de fermieri din Dolj au învăţat că internetul le este bun prieten şi că îi poate ajuta în multe situaţii.
Colaborarea dintre Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi Programul Biblionet funcţionează din anul 2011. Ea are, în primul rând, scopul de a-i ajuta pe fermieri să completeze şi să trimită mai uşor cererile de subvenţii agricole gestionate de APIA, nemaifiind nevoie să se deplaseze la Craiova pentru a le depune.

Numărul fermierilor prietenoşi cu biblioteca s-a triplat

Statisticile anului care a trecut au fost prezentate marţi la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ de Lucian Dindirică, managerul insituţiei, şi Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, în subordinea căruia se află biblioteca. „Cum era şi normal, la început fermierii au fost reticenţi, însă numărul lor s-a triplat în 2012. Ei au economisit bani şi timpul pe care l-au petrecut, în schimb, la muncă“, a declarat Lucian Dindirică. La nivel naţional, cei 41.500 de fermieri au economisit, în total, 375.000 de euro, pe care i-ar fi cheltuit pe transportul la centrele APIA.
63 de localităţi din cele 111 ale judeţului Dolj se bucură de acest program. „Biblioteca judeţeană este unul dintre locurile cele mai mobile dintre instituţiile subordonate consiliului. Judeţul nostru a absorbit cel mai bine fondurile în acest domeniu. S-a creat o dependenţă a oamenilor faţă de acest mediu şi 6,5 milioane de euro au fost atraşi de cei care au completat aceste fişe în biblioteci“, a declarat Ion Prioteasa.

În martie aflăm următoarele biblioteci acceptate

Ultima tură de înscriere în Programul Biblionet s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut. În martie va fi făcută publică lista cu ultimele biblioteci acceptate în program, restul nemaiavând curând şansa să beneficieze de dotări (calculatoare, imprimante, camere video etc.). Comunele cu bibliotecile rămase „neracordate“ la Biblionet au probleme fie cu spaţiul, fie cu lipsa bibliotecarilor sau cu dezacordul primarilor, care trebuie să plătească, printre altele, utilităţile şi factura la internet şi să asigure siguranţa echipamentelor şi, deci, a bibliotecii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS