20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClaudiu Bleonţ: Am venit la Craiova să rămân!

Claudiu Bleonţ: Am venit la Craiova să rămân!

Spectacolul „Chinezii“, pus în scenă în anul 1970, sub numele de „The Two of Us“, de Michael Frayn, este o piesă într-un act, din patru părţi, cu o distribuţie formată din doi actori. Una dintre aceste părţi a fost pusă în scenă la Centrul Cultural „Jean Bart“ din Tulcea în 2011 (premiera pe 24 august), în interpretarea actorilor George Alexandru (de la Teatrul Nottara) şi Cerasela Iosifescu (de la Teatrul Naţional Craiova), în regia lui Mircea Cornişteanu.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ anunţă reluarea spectacolului „Chinezii“, sâmbătă (16 februarie) şi duminică (17 februarie), într-o nouă distribuţie. Rolul interpretat până de curând de actorul George Alexandru va fi preluat de Claudiu Bleonț (foto), care va juca alături de Cerasela Iosifescu. Regia şi scenografia aparţin lui Mircea Cornişteanu. Cele două reprezentații ale spectacolului (realizat în parteneriat cu Centrul Cultural „Jean Bart“, Tulcea) vor avea loc la sala „Ion D. Sîrbu“ a TNC, începând cu ora 18.00.
Reamintim că actorul Claudiu Bleonţ se află în colectivul Naţionalului din Craiova din vara anului trecut, fiind la prima colaborare cu maestrul Cornişteanu şi cu Naţionalul din Bănie. El a fost distribuit în două spectacole reuşite ale trupei din Craiova: „O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornişteanu (premiera pe 2 octombrie 2012) şi „Apocalipsa după Shakespeare“, piesă montată de cunoscutul regizor polonez Janusz Wisniewski (premiera pe 22 decembrie 2012). „Întâlnirea mea cu Naţionalul din Craiova este una de… Champions League! (…) TNC nu este un teatru în provincie. Vizavi de Craiova, care este o capitală, Bucureştiul e o provincie! Aici, unde suntem acum, este buricul lumii. Din punctul ăsta de vedere, New Yorkul este o provincie! Că are blocuri mai înalte şi că străzile sunt nu mai ştiu cum, asta nu înseamnă mai nimic… În timp, am realizat că acolo unde sunt acela e pentru mine «axis mundi» (centrul pământului – n.r.). Viaţa mea în ultimele săptămâni a fost determinată de faptul că sunt aici, la Naţionalul din Bănie, cu acest colectiv teatral extraordinar“, spunea Claudiu Bleonţ, în exclusivitate pentru GdS, în octombrie anul trecut.
Înaintea unei repetiţii cu „Chinezii“, Claudiu Bleonţ a afirmat: „Ce să zic eu despre rolul din această piesă? Este unul din cele mai complexe prezenţe scenice… Am de jucat câteva personaje, două, împreună cu Cerasela Iosifescu, care joacă trei. Este un exerciţiu actoricesc extraordinar,  o bijuterie. Aş adăuga că piesa «Chinezii» este o comedie englezească, foarte bine scrisă de Michael Frayn, şi regizată impecabil de Mircea Cornişteanu. Şi mă bucur că maestrul Cornişteanu m-a invitat să fac parte din acest colectiv extraordinar, Teatrul Naţional din Bănie. Îi mulţumesc din suflet! Faptul că aici, la Craiova, sunt «Tipătescu» în «O scrisoare pierdută», că joc în «Apocalipsa după Shakespeare» şi în «Chinezii» denotă că această colaborare este OK. Şi mărturisesc, repet, că rolul din «Chinezii», ca exerciţiu actoricesc, este unul din rolurile importante din cariera mea actoricească!“.
Întrebat dacă după aceste trei colaborări cu Naţionalul din Craiova va urma şi a patra, Claudiu Bleonţ a răspuns: „Păi, n-am venit la Craiova ca să plec… Am venit să rămân!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS