16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăsătorii şi-un divorţ, de Sfântul Valentin

Căsătorii şi-un divorţ, de Sfântul Valentin

Şase cupluri craiovene au ales să spună „da“ în faţa ofiţerului de stare civilă, ieri, pe 14 februarie, de Sfântul Valentin. Cătălina Iliuţă şi Andrei Nedelcu sunt doar doi din tinerii care au dorit ca această dată să capete o semnificaţie şi mai mare odată cu trecerea anilor. Programaţi la ora 12.30, s-au prezentat emoţionaţi la Starea Civilă. Însoţiţi de familie şi de câţiva prieteni, cei doi au fost de acord să îşi împărtăşească bucuria. „Ne-am gândit că nu poate fi o dată mai bună pentru a ne căsători. Suntem îndrăgostiţi, ne iubim foarte mult, iar acesta este motivul pentru care am ales să ne căsătorim chiar de Ziua Îndrăgostiţilor“, a spus Cătălina.
Ziua Îndrăgostiţilor a fost aleasă şi de un al şaptelea cuplu, dar nu pentru căsătorie, ci pentru divorţ. Ei au depus cererea acum o lună la primărie, precizând că vor veni să semneze actele de Sfântul Valentin, lucru pe care l-au şi făcut, nereuşind să se împace între timp.
Sfântul Valentin, sau Valentin din Terni, este un martir declarat sfânt al creștinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna. Legenda spune că el ar fi cununat un păgân cu un creștin, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă“ a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.
În prezent, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și, mai nou, și în statele europene, se fac petreceri şi baluri. În calendarul ortodox, Sfântul Valentin se sărbătorește pe 16 februarie, dar nu are aceeaşi semnificaţie. Pentru cei care ţin la tradiţiile româneşti, pe 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele, care este un prilej pentru ați afișa dragostea în fața comunității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS