17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAAN, în colaps financiar

RAAN, în colaps financiar

Situaţia Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este din ce în ce mai gravă, criza economică punând şi mai mare presiune pe Combinatul de apă grea.
După zvonurile despre închiderea unei linii de producţie, acum se aude că RAAN riscă să rămână în beznă, din cauza datoriilor foarte mari către furnizorul de energie electrică, combinatul aflându-se pe punctul de a fi debranşat.
După mai multe somaţii transmise unităţii, luni s-au purtat negocieri între conducerea Regiei şi reprezentanţii furnizorului de curent electric. S-a amânat debranşarea, deocamdată, dar Regia trebuie să achite o parte din debitul acumulat. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, se va sista furnizarea curentului electric. Motivul pentru care regia a acumulat datorii este acela că statul român nu a achitat apa grea produsă anul trecut.
Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, angajaţii RAAN se pregătesc de proteste, intenţia lor fiind să se facă auziţi acolo unde trebuie şi cei responsabili să nu mai stea cu mâinile în sân şi să facă ceva pentru ca RAAN să nu devină al doilea Oltchim. Oamenii au adus problema şi în atenţia prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, căruia i-au cerut să se implice. Demersul nu a avut prea mult succes, căci răspunsul din partea reprezentantului guvernului în teritoriu a fost lipsit de interes.
La ora actuală, instituţia este înglodată în datorii, pe conturile societăţii fiind mai multe popriri, iar guvernul a alocat bani, care asigură funcţionarea companiei doar până în aprilie-mai.
Problemele de la RAAN şi eventuala închidere nu par să suscite prea mult interes din partea autorităţilor. Nici Gheorghe Dulcea, directorul general al RAAN, nu vrea să vorbească despre situaţia dificilă în care se află, cu toate că salariaţii nu şi-au mai primit bonurile de masă de câteva luni, iar conturile regiei sunt blocate din cauza datoriilor.
Soarta Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare poate fi salvată doar de politicieni, însă actualii guvernanţi nu dau semne că ar fi interesaţi de situaţia economică de aici.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă pare să fi fost abandonat, iar, în aceste condiţii, guvernul nu mai e dispus să preia apa grea la rezervele de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS