15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul va aviza timbrul de mediu auto săptămâna viitoare

Guvernul va aviza timbrul de mediu auto săptămâna viitoare

Timbrul de mediu perceput la înmatricularea maşinilor va fi avizat de Guvern în şedinţa de săptămâna viitoare, programată pentru marţi, informează Mediafax.ro. Premierul Victor Ponta a anunţat că timbrul de mediu va fi avizat prin ordonanţă de urgenţă şi nu printr-un proiect de lege, urmând să fie aplicat imediat după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

Guvernul a anunţat recent că a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu se va plăti nimic. În acelaşi timp, însă, documentul include şi un tabel cu scăderi de taxe pentru maşini tip Euro 5, cu excepţia modelului Dacia Logan, care are o emisie mai mare de CO2, în cazul căruia taxa creşte.

Consultaţi aici exemple de calcul pentru noul timbru de mediu, pe modele de maşini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS