16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoala nr. 18 din Craiova, abandonată de autorităţi

Şcoala nr. 18 din Craiova, abandonată de autorităţi

750 de copii învaţă în trei ture din cauză că lucrările la un nou corp de clădire, contractat în 2008, au fost abandonate după ce fuseseră executate în proporţie de 75%. Un litigiu între CL Craiova şi constructor împiedică reluarea activităţii. 

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 18 „Sf. Dumitru“ din cartierul 1 Mai, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din Craiova, plăteşte oalele sparte ale administraţiei locale. Cei 750 de copii care frecventează cursurile sunt nevoiţi să înveţe în trei schimburi din cauză că noul corp de clădire a fost abandonat de firma constructoare după executarea a 75% din lucrări. La sfârşitul anului 2006, Consiliul Local (CL) Craiova a alocat 1,5 milioane de lei (450.000 de euro) pentru construirea unui nou corp de clădire (770 mp) care să deservească şcoala amintită. Contractul de execuţie a fost semnat în septembrie 2008, câştigătoare a licitaţiei fiind desemnată societatea Construct Caraiman SRL Slatina. Astăzi, la peste patru ani de la semnarea contractului, clădirea este abandonată şi încurcă activitatea şcolară. „Cred că suntem singura instituţie de învăţământ din judeţul Dolj care mai are trei schimburi, din lipsă de spaţiu. Orele încep la 8.00 şi se încheie la 19.35, noi având doar 12 săli de clasă. Noul corp de clădire ar fi urmat să asigure încă cinci clase. În prezent, este abandonat şi încurcă procesul şcolar, prin mobilizarea de şantier. Clădirea a şi fost vandalizată într-o noapte, am anunţat poliţia. Nu avem decât un teren de sport disponibil pentru cei 750 de elevi“, a spus directorul şcolii, Ion Sfredel.

Litigiul care a oprit timpul

În 2011, între CL Craiova şi Construct Caraiman SRL a intervenit un litigiu, aflat în prezent pe rolul Tribunalului Dolj.
„După ce am încheiat contractul în 2008, ne-am apucat de treabă, făcând cea mai mare parte a lucrărilor. În 2009 însă, primăria a spus că nu mai are bani şi a început să ne aloce bani cu porţia. Am lucrat de banii care ni s-au dat. Pe de altă parte, am cerut CL Craiova acordarea unor sume suplimentare, pentru că nu poţi face în 2011 sau 2012 lucrări la preţurile din 2008. Am dat CL în judecată şi cerem suplimentar 200.000 de lei“, a declarat Traian Onofreiciuc, directorul Construct Caraiman SRL. Între timp, executantul lucrării a intrat în procedură de insolvenţă. Pe 2011, societatea a raportat datorii totale de 1,3 milioane de lei şi pierderi de 855.000 de lei, la o cifră netă de afaceri de 170.000 de lei şi un număr mediu de 39 de salariaţi. Procesul de la Tribunalul Dolj se află în faza expertizei în legătură cu sumele solicitate suplimentar de constructor. Reprezentanţii Şcolii nr. 18 speră ca situaţia să fie deblocată şi în toamnă noul an şcolar să debuteze cu inaugurarea noului corp de clădire. „Am strâns semnături de la părinţii copiilor şi am depus tabelul la instanţă. Pe noi ne interesează ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, deja sunt atâţia ani în care au fost amânate. Solicităm instanţei să dea mai repede un verdict, pentru deblocarea situaţiei“, a precizat directorul Ion Sfredel.

Finalizare a lucrărilor, prioritate pentru primărie

La rândul ei, primăria craioveană spune că nu va face nimic până la finalizarea procesului. „Din situaţia lucrărilor executate rezultă că SC Construct Caraiman şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în proporţie de 75%. Realizarea obiectivului de investiţii depinde de modul de soluţionare a litigiului, în funcţie de care autoritatea publică locală va lua măsurile legale pentru finalizarea lucrărilor“, se arată în răspunsul primăriei. Traian Onofreiciuc susţine că lucrările ar putea fi terminate în scurt timp dacă există finanţare. „Principalele lucrări sunt la finisaje şi instalaţii. Dacă există fonduri, lucrările pot fi realizate în două-trei luni“, a mai spus acesta. După finalizarea procesului, indiferent de rezultat, autoritatea locală poate face un singur lucru pentru a-i ajuta pe cei 750 de copii care învaţă la Şcoala nr. 18: să aloce cu prioritate fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor, aproximativ 500.000 de lei, după estimările actualului constructor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS