7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsteroidul dintre sateliți

Asteroidul dintre sateliți

Vineri, la ora României 21.26, un asteroid de 45 de metri, cam cât două terenuri de tenis, botezat „2012 DA 14“, va trece la 27.000 de kilometri de Pământ. Potrivit site-ului corriere.it, niciodată un corp ceresc de asemenea dimensiuni nu a trecut atât de aproape de planeta noastră. Altele, dar mai mici, și-au croit drum prin spațiu la mai puțini kilometri de noi sau chiar au căzut pe Pământ, așa cum s-a întâmplat în 1908. Atunci, un asteroid de 30 de metri a căzut în Tunguska, în Siberia Centrală, și a distrus 60 de milioane de copaci pe o suprafață de 2.150 de kilometri pătrați.
Asteroidul care „sosește“ vineri va trece pe lângă Pământ chiar mai jos decât zona în care sunt amplasați cei 432 de sateliți activi de telecomunicații și observații meteorologice, sateliți situați la aproximativ 36.000 de kilometri de Pământ.
După ce va trece pe lângă Pământ pe 15 februarie, asteroidul „2012 DA 14“ se va mai întoarce peste șapte ani, în 2020, dar specialiștii de la NASA, care urmăresc astfel de corpuri cerești, încă nu pot spune dacă atunci traiectoria sa se va intersecta sau nu cu cea a Terrei.
Totodată, NASA a dat asigurări că nu există nicio șansă ca „2012 DA 14“ să ajungă vineri pe Pământ. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, impactul ar fi echivalent cu un dezastru de proporții uriașe. Asteroidul are o masă de 130.000 de tone și ar dezvolta o energie de 160 de ori mai mare decât bomba atomică ce a distrus orașul Hiroshima.
Asteroidul nu va putea fi văzut cu ochiul liber, pasionații de astronomie având nevoie de un telescop pentru a-l observa.
În ultimele luni, NASA, grație satelitului de observație Wise, a ajuns la concluzia că numărul asteroizilor și cometelor care ar putea pune în pericol Pământul este îngrijorător de mare: 4.700.
Problema este că doar 30 la sută dintre aceste corpuri cerești au fost deocamdată identificate cu precizie și se cunoaște traiectoria pe care ele o urmează.
Cert este că atât NASA cât și agenția spațială europeană ESA iau în calcul trimiterea unor sonde de observație cât mai aproape de asteroizii care ar putea pune în pericol Terra. Totodată, se ia în calcul și posibilitatea ca pe viitor acești asteroizi să fie distruși sau deviați dacă se vor îndrepta spre Pământ. Așadar, scenarii precum cele din filmele Deep Impact sau Armageddon s-ar putea să devină realitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS