Acasă Actualitate Scandal centrale – repartitoare

Scandal centrale – repartitoare

Scandalurile se ţin lanţ în blocul R5 din cadrul Asociaţiei R4-R5 Calea Bucureşti, Craiova. Disputa se poartă de peste un an între deţinătorii de centrale de apartament şi proprietarii care au montate repartitoare de costuri. Discuţiile au început după apariţia Ordinului ANRSC nr. 343/2010 prin care firmele de repartitoare erau obligate să facă inventarierea instalaţiilor de încălzire dintr-un bloc şi aplicarea unei cote-părţi pentru căldura pe părţile comune. Acest fapt nu le-a picat prea bine deţinătorilor de centrale de apartament, care erau obişnuiţi să nu plătească nimic sau un procent foarte mic pentru căldura pe părţile comune. Acelaşi lucru i-a nemulţumit şi pe locatarii din blocul R5. Când „centraliştii“ s-au trezit că au de plătit facturi de 150-200 de lei pentru căldura comună, au considerat că este vremea ca blocul lor să renunţe la repartitoare, fără să ţină seama şi de voinţa celorlalţi vecini şi de faptul că îi înglodează pe aceştia în facturi greu de plătit. „În bloc am avut toţi cei 26 de proprietari repartitoare. Ulterior, 11 dintre ei şi-au pus centrale, restul de 15 am rămas cu repartitoare. Când a apărut Ordinul nr. 343/2010 şi au fost obligaţi să participe la căldura comună, au început să facă presiuni ca să renunţăm şi noi la repartitoare. Cum preşedintele, vicepreşedintele şi cenzorul au centrale, nu au mai lăsat firma de repartitoare să calculeze facturile la căldură. Spun că au făcut o adunare şi au stabilit să nu mai fie repartitoare în bloc. Nu s-a mai ţinut seama de citiri. Am fost obligatoriu trecuţi la pauşal şi au stabilit un procent de 10% pentru căldura comună. Ceea ce a făcut ca noi, cei cu repartitoare, să fim încărcaţi cu facturi triple. Ei nu au reziliat contractul cu firma de repartitoare, nu au luat acordul proprietarilor“, a explicat Constantin Ghergulescu, proprietar.
Locatarii îi arată cu degetul pe reprezentanţii asociaţiei, care ar fi luat această decizie fără să-i consulte. „Au furat până şi repartitorul martor din subsol, au contestat inventarierea. Noi am dat degeaba banii pe repartitoare. Uitaţi aici, ce facturi avem pe luna noiembrie: 473 de lei, 558 de lei, 616 lei, 970 de lei, 615 lei. Aşa sunt facturile la noi!“, s-a plâns alt locatar.

Adunarea a decis

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei de proprietari R4-R5 susţine că tot ceea ce a făcut este legal. „În Adunarea Generală din martie 2012 s-a hotărât de către persoanele prezente să renunţăm la repartitoare. Şi aşa firma Techem este o firmă «de buzunar», care ne-a făcut o inventariere greşită. Nu îmi mai amintesc dacă le-am cerut rezilierea, dar contractul expira oricum şi nu l-am mai prelungit. Totul este făcut legal, am stabilit cota de 10% pentru părţile comune. Ghergulescu să-şi plătească facturile“, este de părere preşedintele asociaţiei de proprietari, Rene Cristea.

Repartizarea corectă

Reprezentanţii firmelor de repartitoare susţin că nu există un cadru legal în care să se prevadă procentul din numărul total de proprietari care decide renunţarea la repartitoarele de costuri. Numai la instalare este necesar ca 80% dintre proprietarii unui bloc să-şi dea acordul. Totuşi, reprezentanţii asociaţiei nu pot trece peste voinţa proprietarilor, iar dacă doi-trei rămân cu repartitoare, calcularea consumului de căldură şi facturarea trebuie să se facă de către firma cu care au contract, restul proprietarilor fiind facturaţi conform normelor legale în vigoare. „Conform art. 1 – alin. 7 din Norma Tehnică pentru aplicarea Ordinului nr. 343 din 2010, dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii se consideră necontorizate (fără repartitoare), unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform articolului 7 din această normă tehnică, astfel: se află consumul maxim pe metru pătrat suprafaţă radiantă, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinţă în calcul. Se înmulţeşte acest consum maxim cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare, la care se adaugă 10% (coeficientul de corecţie pentru apartamente este 1,1). Unităţile de consum alocate se corectează şi cu factorii de amplasare“, a explicat Daiana Cerban, reprezentanta unei firme de repartitoare.

Instanța decide

În aceeaşi situaţie se găsesc și proprietarii din alte imobile, cum ar fi cei din blocul Z2, din Asociația Vasile Conta. În astfel de cazuri, legea este de partea celor cu repartitoare, care își pot cere drepturile în instanță. „În astfel de situaţii au prioritate proprietarii cu repartitoare. Aceştia pot să acţioneze în instanţă asociaţia de proprietari şi să ceară acesteia să oblige asociaţia să ţină seama de citirea şi repartizarea valorilor aşa cum o face firma de repartitoare. Oamenii aceştia au făcut o investiţie şi este alegerea lor să folosească acest mijloc de măsură. Sunt îndreptățiți să facă asta cu atât mai mult cu cât sunt majoritari comparativ cu deţinătorii de centrale“, este de părere Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Craiova 2012.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version