16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli grave în mineritul din Oltenia

Nereguli grave în mineritul din Oltenia

Curtea de Conturi a României dezvăluie o serie de nereguli grave în sectorul minier şi energetic, în raportul pe 2011, făcut public recent. Controalele Curţii de Conturi au vizat Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi Complexurile Energetice de la Craiova, Turceni şi Rovinari. Cele patru entităţi au format ulterior Complexul Energetic Oltenia. Cele mai numeroase abateri au fost depistate la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Este, în primul rând, vorba de anumite plăţi nelegale pentru lucrări care nu fuseseră incluse în documentaţia tehnică şi în caietul de sarcini la o investiţie realizată de SNLO. Au mai fost descoperite plăţi nelegale în sumă totală de 16.000 de lei, reprezentând deplasări în străinătate (Polonia, Canada) a unor salariaţi care nu au îndeplinit misiuni pentru activitatea societăţii, contrar prevederilor HG nr. 518/1995. De asemenea, s-a constatat utilizarea nelegală a fondurilor destinate realizării, dezvoltării şi modernizării producţiei în sectorul extractiv pentru cheltuieli în sumă de 294.000 de lei, care nu sunt prevăzute a se finanţa din aceste fonduri.

Plăţi nelegale
pentru fotbal

Raportul Curţii de Conturi a României mai vorbeşte, între altele, de finanţarea nelegală a două cluburi de fotbal de către fosta Societate a Lignitului Oltenia, precum şi de acordarea ilegală de prime pentru personalul care a participat la negocierea contractului colectiv de muncă: „Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu suma de 47.000 de lei, reprezentând lucrări la care s-a renunțat, precum și lucrări executate la alte tarife/costuri față de cele prevăzute în oferta financiară; plăţi nelegale, în sumă de 8.800.000 de lei, pentru finanţarea a două cluburi sportive care nu se aflau în administrarea societăţii şi fără a avea prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli fonduri în acest scop; cheltuieli neeconomicoase în sumă totală de 199.000 de lei, reprezentând prime acordate, în mod nelegal, unor salariaţi (63) pentru participarea la negocierea Contractului Colectiv de Muncă; cheltuieli neeconomicoase estimate la suma de 19.000 de lei cu decontarea contravalorii deplasării unor salariaţi de la domiciliu la locul de muncă şi retur, în alte condiţii decât cele stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă“, se menţionează în raportul pe 2011 al Curţii de Conturi a României. Potrivit aceluiaşi document, în urma controlului a fost recuperată suma de 50.000 de lei, în cazul primelor acordate pentru negocierea contractului colectiv de muncă.

Ţeapă bugetului local la Rovinari

La Complexul Energetic Craiova, funcţionarii au descoperit nereguli ce vizează neînregistrarea în contabilitate a unor venituri sau cheltuieli, precum şi plăţi necuvenite, în sumă de 28.000 de lei, pentru un număr de ore de utilizare a unei schele, în plus cu 221.688 de ore, faţă de numărul de ore maxim posibil, stabilit în devizele de lucrări aferente lucrărilor de reparaţii izolaţii termice la cazanele nr. 1 şi nr. 2 de la Sucursala Electrocentrale Craiova II. Totodată, cea mai importantă menţiune în ceea ce priveşte verificarea produsă la Complexul Energetic Rovinari face referire la diminuarea veniturilor cuvenite bugetului local, reprezentând taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavări în sumă de 4.152.000 de lei, aferentă lucrărilor de excavare efectuate fără această autorizaţie, de către unităţile miniere din subordine, în perioada 2010 şi 2011, contrar prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

La Turceni, directorul şi-a dat primă
de negociere

Acelaşi lucru s-a întâmplat în 2011 şi la Complexul Energetic din Turceni, prin diminuarea veniturilor cuvenite bugetului local, reprezentând taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavări, în sumă de 5.834.000 de lei, aferentă lucrărilor de excavare efectuate fără această autorizaţie, pe terenurile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale (Mătăsari şi Slivileşti), contrar prevederilor Legii nr. 571/2003. Au mai fost evidenţiate de Curtea de Conturi şi plăţi nejustificate. „Plăţi necuvenite în sumă de 34.000 de lei, pentru cheltuieli de investiţii, reprezentând: contravaloare articole de lucrări (ore macara) nejustificate, cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare (comision ITM); plăţi necuvenite în sumă de 473.000 de lei, pentru cheltuieli cu investiţiile în curs, reprezentând contravaloare lucrări neexecutate (36 de radiatoare termice nemontate, trei scări din inox neexecutate); materiale nepuse în operă, contravaloare „spor manoperă“ în procent de 20%, inclus nelegal în devizele de lucrări, în condiţiile în care nu a fost cuprins în oferta iniţială care a stat la baza încheierii contractului; plăţi nejustificate în sumă de 87.000 de lei, reprezentând impozit pe clădiri pentru casele construite şi predate proprietarilor cu contract de schimb, destinate persoanelor strămutate afectate de procesul exploatării; plăţi necuvenite în sumă de 21.000 de lei, reprezentând primă salarială acordată directorului general pentru participarea în cadrul comisiei de negociere administraţie-sindicate şi în comisia de stabilire şi evaluare a terenurilor aflate în patrimoniul SC Complexul Energetic Turceni SA, contrar prevederilor OUG nr. 3/2011“, se mai spune în Raportul Curţii de Conturi a României despre activitatea Complexului Energetic Turceni în anul 2011. Câteva din abaterile constatate au fost remediate prin recuperarea unor sume şi obţinerea autorizaţiei de excavare. Alt raport de control aparţinând Corpului de Control al premierului şi care viza inclusiv activitatea din 2011 a unităţilor din minerit şi sistemul energetic din Oltenia a fost trimis recent poliţiei şi procurorilor pentru începerea unei anchete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS