8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoloz şi PET-uri la porţile Craiovei

Moloz şi PET-uri la porţile Craiovei

http:http://www.youtube.com/watch?v=tsYS_msMyEs

Periferiile oraşului Craiova arată în această perioadă ca adevărate platforme de gunoi. Pe marginea unora dintre marile bulevarde zac resturi menajere, moloz, PET-uri şi gunoaie de tot felul. Nu de multe ori, gunoaiele se găsesc pe proprietăţi private sau pe teritorii aparţinând localităţilor limitrofe Craiovei. Aici îşi fac veacul haite de câini, care îşi păzesc cu străşnicie teritoriul. Imaginea de la intrarea din partea de sud a municipiului Craiova, pe bulevardul Râului, este dezgustătoare. De-a lungul canalului colector, gunoaiele se întind pe zeci de metri, iar linia de hotar dintre Craiova şi Podari completează imaginea dezolantă a zonei. Câţiva zeci de metri despart locul cu pricina de cartierul periferic Popoveni şi de principalele artere de circulaţie din oraş.

Drumul gunoiului

În partea de vest a oraşului, în zona bulevardului Calea Severinului, cartierul Rovine 2 (fostul sat Troaca), deşeurile aruncate la margine de drum sunt mai puţine, cei drept. Multe dintre ele zac pe marginea bulevardului, dar pe proprietăţi private. La intrarea dinspre nord a oraşului, în zona Şimnic, pe terenurile libere dintre vilele şi drumurile desfundate, resturile menajare şi, mai ales, molozul sunt nelipsite din peisaj, spre disperarea celor care locuiesc aici. Oamenii spun că, de cele mai multe ori, la marginea drumului opresc autocamioane care aruncă saci menajeri plini cu gunoi sau moloz.
Nici intrarea dinspre comuna Bucovăţ nu arată prea bine. Drumul care duce spre groapa de gunoi a oraşului din cartierul periferic Mofleni este presărat cu mormane de gunoi care se întind până pe malul Jiului. Cei care depozitează aici gunoaiele sunt localnicii, craioveni care aruncă resturi direct din autoturisme sau chiar şi societăţi comerciale care nu au încheiate contracte cu Serviciul de Salubritate.

Responsabili

Dacă de gradul de civilizaţie şi de bunul-simţ al cetăţeanului de rând nu putem vorbi în astfel de situaţii, măcar să atenţionăm instituţiile care au obligaţia să se implice în curăţarea unor astfel de focare de infecţie din diferite locuri ale oraşului Craiova. Între acestea: SC Salubritate Craiova SRL, Primăria Craiova, Poliţia Locală Craiova şi Comisariatul Gărzii de Mediu Dolj.
„Lucrătorii departamentului salubrizare stradală din cadrul SC Salubritate Craiova SRL acționează pe străzile municipiului conform unui program impus de primărie, în baza Caietului de sarcini al acestei activități aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Craiova. În zonele care nu sunt cuprinse în acest program, Salubritate Craiova intervine ori de câte ori este necesar, la comanda primăriei.
„Bulevardele Râului și Calea Severinului sunt cuprinse în acest program, în timp ce în zona drumului de acces către rampa ecologică de la Mofleni se intervine doar la comanda primăriei. Zona Centurii de Nord nu se află pe teritoriul municipiului Craiova și, ca atare, curățarea acesteia nu intră în sarcina Salubritate Craiova“, au precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.
Din păcate, reprezentanţii Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj nu au putut preciza care este îndatorirea comisarilor faţă de acest fenomen şi cadrul legal care le dă posibilitatea să ia măsuri împotriva cetăţenilor, societăţilor, dar şi a unităţilor administrativ-teritoriale. Comisarul-şef Gheorghe Călinoiu a spus că trebuie să aibă dezlegare de la Bucureşti caă să poată face aceste precizări.

S-a mai dat cu mătura

„Angajaţii de la Salubritate împreună cu beneficiarii de ajutor social au acţionat în mai multe zone ale oraşului Craiova pentru luarea gunoiului. S-au ridicat cantităţi considerabile din zone precum cartierul Veterani, zona Lăpuş-Argeş şi bulevardul Râului“, a afirmat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Ce spune legea

„Asigurarea şi păstrarea curăţeniei şi ordinii pe teritoriul localităţilor, buna gospodărire a acestora şi respectarea normelor de igienă constituie o obligaţie fundamentală a autorităţilor administraţiei publice locale, a instituţiilor publice, agenţilor economici şi a altor persoane juridice, precum şi a cetăţenilor“, art (2) Ordonanţa nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS