16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecat cu două măsuri

Judecat cu două măsuri

Magistraţii Judecătoriei Craiova au reuşit „performanţa“ de a elibera din arest un tânăr cercetat pentru ucidere din culpă, după ce, joi, două complete de judecată de la Secţia Penală au dat soluţii diferite în cazul acestuia: unul i-a prelungit mandatul de arestare preventivă, iar altul… i-a admis o cerere de eliberare.

În seara zilei de 8 decembrie, anul trecut, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 că, pe DJ 641, în localitatea doljeană Gherceşti, s-a produs un accident de circulaţie mortal, al cărui autor a părăsit locul faptei. Poliţiştii care au făcut cercetările la locul accidentului au stabilit că victima accidentului este Fănel Casangiu, de 40 de ani, din localitate. În baza probelor strânse de criminalişti, câteva resturi din bara de protecţie a maşinii care îl lovise pe bărbat, s-a reuşit identificarea autorului accidentului. Acesta este Marius Soreanu, student în ultimul an la Facultatea de Teologie din Craiova. Maşina pe care acesta o condusese şi cu care lovise victima, un Opel Meriva, a fost găsită în grajdul casei din Gherceşti în care locuieşte studentul.
Pe 9 decembrie, tânărul a fost reţinut, iar o zi mai târziu, magistraţii Judecătoriei Craiova au dispus ca inculpatul să fie judecat în stare de libertate pentru infracţiunile de care este acuzat – ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Ulterior, pe 13 decembrie, Soreanu a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, care a admis recursul făcut de procurori.

Eliberat după recurs

După ce a ajuns în arestul IPJ Dolj, pe 19 decembrie, Marius Soreanu a formulat prima cerere de eliberare din arest, cerere care i-a fost respinsă de Judecătoria Craiova două zile mai târziu. După Crăciun, judecătorii Tribunalului Dolj au respins recursul formulat de inculpat, care a rămas în arest.
Pe 4 ianuarie, procurorii care instrumentează dosarul în care este cercetat tânărul din Gherceşti, au cerut Judecătoriei Craiova prelungirea mandatului de arestare emis pe numele acestuia, însă magistraţii Judecătoriei Craiova nu au fost de acord cu cererea anchetatorilor. Procurorii au făcut însă recurs, care a fost admis de Tribunalul Dolj pe 7 ianuarie, urmând ca Soreanu să fie cercetat în continuare pentru faptele comise în stare de arest. Norocul studentului la Teologie s-a schimbat joi, zi în care magistraţii Judecătoriei Craiova au judecat altă cerere de prelungire a duratei arestării preventive, dar şi o cerere de eliberare sub control judiciar din arest formulată de inculpat.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Judecătoria Craiova, în cazul cererii de eliberare, completul de judecată P1 a admis-o şi a dispus „punerea în libertate provizorie a inculpatului Soreanu Marius de sub puterea mandatului de arestare nr. 127/13.12.2012 emis în baza încheierii din Camera de Consiliu nr. 183/13.12.2012 a Tribunalului Dolj“.
Procurorii au făcut recurs, care s-a judecat vineri la Tribunalul Dolj. Instanţa a respins recursul, astfel că inculpatul a ieşit din arest în aceeaşi zi. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că Marius Soreanu a fost „pus în libertate vineri, ca urmare a hotărârii definitive a instanţei de judecată“.

La alt complet
de judecată a rămas
în arest

Tot joi, completul PA2 al aceleiaşi instanţe a avut de judecat cererea procurorilor de prelungire a duratei arestării preventive în cazul inculpatului Marius Soreanu. În cazul acestei cereri, magistraţii au avut o cu totul altă părere decât colegii lor din completul P1, care tocmai ce se pronunţaseră asupra cererii inculpatului de eliberare din arest. Astfel, în dosarul 2880/215/2013, privind prelungirea duratei arestării preventive dispuse în cursul urmăririi penale, judecătorii au dispus „prelungirea măsurii de arest preventiv a inculpatului Soreanu Marius, arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 127 din 13.12.2012 emis de Tribunalul Dolj în baza încheierii nr. 183 din 13.12.2012 a aceleiaşi instanţe“.
De data acesta a făcut recurs Soreanu, care se va judeca însă luni, 4 februarie, tot la Tribunalul Dolj.
Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova, instanţă care are în subordine Judecătoria Craiova, au precizat că nu îşi pot explica de ce instanţa a luat două hotărâri diferite în acest caz, însă un lucru este clar: inculpatul nu mai poate fi arestat preventiv. „Cel mai probabil, Tribunalul Dolj va constata că recursul a rămas fără obiect. Odată pus în liberate printr-o hotărâre definitivă, inculpatul poate fi reîncercerat numai pentru comiterea altor fapte“, a precizat pentru GdS judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS