10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Albinele, în pericol

„Dacă albinele ar dispărea de pe faţa pământului, omului i-ar mai rămâne de trăit doar patru ani“, susţinea Albert Einstein, conştient de rolul foarte important al acestei insecte. Potrivit ediţiei online a cotidianului Corriere della Sera, de câţiva ani existenţa albinelor este pusă în pericol de anumite tipuri de pesticide, în special de neonicotinoide, care în Europa se folosesc din ce în ce mai mult. Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Antonio Borg, a prezentat recent anumite proiecte de lege pentru limitarea folosirii pesticidelor respective. Mulţi spun că nici această măsură nu va fi suficientă pentru a împiedica dispariţia treptată a albinelor. Şi în America de Nord se înregistrează acelaşi fenomen, denumit Colony Collapse Disorder. Totul a început în anul 2006, când a început folosirea în exces a anumitor tipuri de pesticide dăunătoare albinelor şi acest lucru, combinat cu încălzirea globală, dar şi cu alţi factori, a cauzat scăderea într-o manieră alarmantă a numărului albinelor.
Comisia Europeană le-a prezentat statelor membre propunerea de a suspenda pentru o perioadă de doi ani folosirea insecticidelor dăunătoare pentru albine, care se folosesc în prezent pentru culturile de porumb, floarea-soarelui şi bumbac.
Şi organizaţia Greenpeace a tras câteva semnale de alarmă vizavi de folosirea intensivă a produselor chimice în agricultură, susţinând că „unor companii multinaţionale potente financiar care au investiţii în domeniul agriculturii li se permite prea mult“.
Potrivit UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru mediu), 84 la sută dintre principalele culturi din Europa depind de polenizarea insectelor, în special a albinelor, care acţionează asupra a sute de specii de plante cultivate de om sau sălbatice.
Bayer CropSciences, principala producătoare a substanţelor incriminate, se apără şi continuă să susţină că neonicotinoidele pot fi utilizate în continuare fără nici un fel de risc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS