29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii, faţă în faţă cu oportunităţile de carieră

Tinerii, faţă în faţă cu oportunităţile de carieră

Liceenii, dar şi studenţii pot afla ce carieră pot alege şi ce salariu vor avea în funcţie de studii şi de nivelul de pregătire

Pentru prima dată consilierea profesională îi pune pe tineri faţă în faţă cu date exacte despre cariera pe care vor să o aleagă. Proiectul se desfăşoară la nivel naţional şi va fi popularizat în perioada următoare şi în unităţile de învăţământ din judeţul Dolj, primind şi sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. O echipă de specialişti a creat o bază de date cu specializările pe care le pot urma absolvenţii de liceu, oferindu-le şi lista cu facultăţile care le deţin, înregistrate la nivel naţional şi internaţional, bursele pentru care pot opta, dar şi cursurile suplimentare de pregătire şi concursurile la care pot participa pe perioada studiilor. De asemenea, aceştia vor fi informaţi despre numărul de absolvenţi existenţi în ţară, în Uniunea Europeană, dar şi în SUA, dar şi despre locurile de muncă existente şi salariul mediu pe care îl pot avea în funcţie de nivelul de pregătire şi vechime.

Abonament lunar

Datele pot fi accesate direct de beneficiar pe site-ul www.ed-web.com, popularizat miercuri pentru prima dată în rândul directorilor de unităţi şcolare din judeţul Dolj. Pentru a avea acces la informaţii, trebuie achitat un abonament anual în valoare de 35 de lei, preţ în care este inclusă şi o broşură cu date succinte despre fiecare domeniu de studiu şi activitate.
„Abonamentul le va da posibilitatea să beneficieze de actualizarea datelor, în care sunt incluse chiar locurile de muncă vacante la momentul respectiv“, a precizat Emilia Maria Răducă, product manager al proiectului. Site-ul oferă şi un pachet de date gratuite. De exemplu, pentru cei care vor urma studii de licenţă în domeniul istorie-arheologie oportunităţile de carieră sunt de profesor în învăţământul preuniversitar, cu un salariu mediu de 268 de euro, la care se poate ajunge în primii doi ani de activitate, sau de bibliotecar academic, cu un salariu mediu de 328 de euro după primul an de activitate. Tot cu această specializare se poate ajunge în funcţii de supervizor de galerii de artă, director de muzeu, arheolog, cercetător, la ultimele două categorii salariul fiind de 600 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS