12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecomandări ale poliţiei rutiere

Recomandări ale poliţiei rutiere

Poliţia recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Poliţiştii din judeţul Olt au efectuat, în ultimele două zile, 57 de filtre rutiere, pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.
În perioada 25 – 26 ianuarie, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au acţionat pentru prevenirea evenimentelor rutiere, dar şi pentru sancţionarea conducătorilor auto care nu şi-au echipat corespunzător autoturismul şi a celor care nu respectă regulile de circulaţie.
Astfel, pe drumurile din judeţ, dar şi în cele 57 de filtre rutiere, instituite de poliţişti, au fost aplicate 230 sancţiuni contravenţionale, din care 7 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 127 pentru nerespectarea vitezei regulamentare, 2 pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi 94 pentru alte abateri.
Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Asiguraţi o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi prin buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire!
Respectaţi semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră!
Poliţia Rutieră din cadrul I.P.J. Olt va acţiona pe întreaga reţea de drumuri, în special în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor de circulaţie, pentru asigurarea fluenţei circulaţiei şi siguranţei deplasărilor cetăţenilor.
Potrivit art. 101, alin. (3) din OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”.
În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS