21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHora Unirii, în faţa lui Alexandru Ioan Cuza

Hora Unirii, în faţa lui Alexandru Ioan Cuza

http:http://www.youtube.com/watch?v=ClLoa6YXZ40
http:http://www.youtube.com/watch?v=ybgB6xLGE7M
http:http://www.youtube.com/watch?v=u9kbVzD1HZQ

Sute de oameni au jucat ieri Hora Unirii în centrul Craiovei, la 154 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească.
Festivităţile dedicate celebrării Zilei Unirii de la 24 ianuarie 1859 au avut loc, ca în fiecare an, în Piaţa „Alexandru Ioan Cuza“ din faţa Primăriei Craiova. Oficialităţi centrale şi locale, dar şi cetăţeni dornici să ia parte la aceste manifestări s-au adunat la ceremonialul militar-religios, care a început la ora 10.00, cu intonarea imnului de stat, urmat de un serviciu religios pentru cinstirea eroilor patriei.  În faţa statuii domnitorului au depus apoi jerbe: grupul parlamentarilor din judeţ, Prefectura Dolj, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local, Garnizoana Craiova, Inspectoratul Şcolar, Direcţia Silvică, Sucursala Electrocentrale Craiova, alte instituţii şi asociaţii.
Când a venit rândul politicienilor să depună flori, i-a întâmpinat lângă statuia lui Cuza un… căţel. Patrupedul, pe nume Nero, purta la gât, pe zgardă, o inscripţie cu dedicaţie pentru oamenii politici: „Dacă unirea face puterea, de ce puterea ne dezbină?“.  
Ceremonia a continuat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din două detaşamente militare ale „Scorpionilor Roşii“ şi a unui detaşament de subofiţeri şi ofiţeri ai Grupării Mobile de Jandarmi Craiova. Apoi, pe acordurile muzicii militare a Garnizoanei Craiova, sute de persoane s-au prins în Hora Unirii, în piaţa din faţa primăriei. Distracţia a continuat până la ora 12.00, cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS