10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul, învins pe linie în procesele pentru taxa de mediu

Statul, învins pe linie în procesele pentru taxa de mediu

Nici unul dintre conducătorii auto din Gorj nu a pierdut procesul cu statul pentru a scăpa de plata taxei de primă înmatriculare. Întrucât nu au avut bani pentru o maşină nouă şi mai puţin poluantă, mii de gorjeni şi-au achiziţionat autovehicule vechi, la mâna a doua, mult mai ieftine, dar care poluează mai mult. Din cauză că la prima înmatriculare statul percepe o taxă consistentă, mii de conducători auto au preferat fie să îşi înmatriculeze maşinile în ţări vecine, precum Bulgaria, fie au dat în judecată statul. Potrivit conducerii Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule Gorj, din 2008 şi până în prezent, 2.500 de autoturisme au fost înmatriculate fără plata taxei de mediu, iar pe rolul instanţelor de judecată se mai află încă 6.000 de procese, în care proprietarii de maşini second-hand cumpărate din afara ţării vor să obţină hotărâri judecătoreşti definitive cu ajutorul cărora să scape de plata taxei de primă înmatriculare.

Prezenţă formală în instanţele de judecată

Numărul mare de procese câştigate de şoferi contra statului situează Gorjul în topul judeţelor ţării. De altfel, primul cetăţean al României care a dat în judecată statul pentru a scăpa de plata taxei de mediu a fost un gorjean. De atunci, mii de gorjeni s-au adresat instanţelor de judecată, iar 2.500 dintre aceştia au obţinut hotărâri definitive. Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule Gorj recunosc faptul că nu au reuşit să câştige nici un proces, dar că sunt obligaţi de lege să îndeplinească toate procedurile legale de reprezentare în procese. Prezenţa poliţiştilor în instanţă este mai mult formală: „Am avut din 2008 şi până în 2011 un număr de 468 de maşini înmatriculate fără taxa de mediu, iar din 2011 încoace, 2.032. O creştere spectaculoasă. Oamenii fie nu ştiau, fie nu erau convinşi că demersul în instanţă le va aduce câştig de cauză. Noi ne-am prezentat la toate procesele, dar nu am câştigat nici unul“, a precizat comisarul-şef Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule Gorj.

Nici o şcoală auto nu poate pregăti mopedişti

În momentul de faţă, în judeţul Gorj există 104.211 permise auto, din care 29.065 sunt deţinute de femei. Parcul auto de la nivelul judeţului Gorj este în creştere. Astfel, dacă în 2011 erau înscrise în circulaţie 85.348 de autovehicule, numărul acestora a crescut în 2012 cu 5,37%, respectiv 89.927 de maşini. În municipiul Târgu Jiu există în prezent 32.018 maşini, faţă de 29.068 în 2011. Din totalul autovehiculelor din municipiu, 25.642 se află în proprietatea persoanelor fizice, iar restul sunt deţinute de persoane juridice. Dacă numărul celor care înmatriculează maşini este în creştere, viitorii şoferi obţin tot mai greu permisul auto.
Noua lege îi pune în încurcătură şi pe mopedişti, care nu aveau nevoie decât de o adeverinţă de la o şcoală de şoferi conform căreia au absolvit cursurile de legislaţie. „Nu avem nici o şcoală auto în judeţul Gorj care să poată pregăti mopedişti. Probabil că se vor pune la punct şi vor putea organiza cursuri de specialitate. Aşteptăm, în continuare, normele de aplicare ale legii. O veste bună pentru cei care vor să devină conducători auto este că am discutat cu şefii tuturor unităţilor medicale din judeţ şi există opt centre de unde vor putea fi eliberate fişele medicale. În Târgu Jiu există pe lângă Spitalul Judeţean şi două clinici private care eliberează astfel de fişe. Fişe medicale va elibera şi Spitalul de la Bumbeşti-Jiu, recent redeschis“, a mai declarat comisarul-şef Ţacu.
Potrivit aceleiaşi surse, 7.500 de persoane şi-au schimbat permisul auto în numai 12 zile, pentru a scăpa de examinarea medicală. În tot anul trecut, Serviciul Permise Auto Gorj a schimbat peste 10.000 de carnete de şofer. Ştefan Ţacu a declarat că inclusiv persoane cu boli grave, precum Parkinson, au venit să îşi schimbe permisul, însă acestea au fost convinse să renunţe la şofat.
De asemenea, au venit să îşi schimbe permisul şi şoferi al căror permis expira peste zece ani, aceştia declarând că au auzit că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, cel vechi nu ar mai fi valabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS