9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHarta Craiovei, cu greşeli

Harta Craiovei, cu greşeli

Unele dintre informaţiile oferite prin intermediul celor nouă hărţi amplasate în Craiova sunt neactualizate de peste… şapte ani

Craiova a fost împânzită, luna trecută, cu mai multe panouri informative, pe care sunt afişate hărţi ale oraşului. Nouă astfel de panouri afişează harta Craiovei, precum şi locaţia celor mai importante instituţii din oraş.
Ideea Primăriei Craiova nu poate fi decât lăudabilă, întrucât acest demers a avut menirea de a-i ajuta atât pe localnici, cât şi pe cei care vizitează oraşul. Cel puţin aşa s-ar putea înţelege dintr-un comunicat semnat de primarul Olguţa Vasilescu şi de secretarul Nicoleta Miulescu, în care se menţionează: „Scopul realizării acestor hărţi a fost o mai bună informare a cetăţenilor“.
Lăsând la o parte micile probleme cu limba română pe care le au funcţionarii primăriei care au întocmit acest document, nu putem trece însă cu vederea gravele erori pe care le au hărţile menţionate, greşeli de care se face vinovată chiar Primăria Craiova.

Instituţii amplasate greşit

De la o hartă montată recent în mijlocul oraşului, precum şi la principalele intrări ale municipiului, te aştepţi să fie actualizată, să corespundă realităţii. La prima vedere, harta ar fi actualizată, din moment ce pe ea figurează pasajul suprateran din centrul Craiovei, dat în folosinţă în vara anului trecut. Cine cunoaşte, însă, cât de cât oraşul poate găsi greşeli cu duiumul pe această hartă.
Spre exemplu, Curtea de Apel Craiova s-a mutat de un an şi jumătate de pe bulevardul Nicolae Titulescu în noul sediu de pe strada Constantin Brâncuşi. Pe hărţile amplasate prin tot oraşul luna trecută, instanţa apare, însă, pe… Nicolae Titulescu!
Grupul Şcolar „Charles Laugier“ îşi are sediul pe strada Brestei de aproape doi ani, însă pe hărţile proaspăt montate figurează acolo Liceul Industrial nr. 10, desfiinţat între timp. Pe hartă, „Charles Laugier“ apare în continuare la vechea adresă, de pe strada Împăratul Traian, clădire retrocedată între timp urmaşilor fostului proprietar.

Străzi şi clădiri retrocedate, dar…

Iar acestea nu sunt singurele erori. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova figurează pe aceste hărţi tot în clădirea de la intersecţia străzilor Bujorului şi Mitropolit Firmilian, deşi s-a mutat de acolo anul trecut.
Ce să-i cerem, însă, Primăriei Craiova, dacă nu-şi cunoaşte nici măcar propriile clădiri! Bunăoară, pe hartă figurează Liceul Industrial nr. 4, cu ieşire pe străzile Mitropolit Firmilian şi Unirii, în spaţiul în care de aproape şapte ani funcţionează Evidenţa Populaţiei, Termoficarea şi o casierie a Direcţiei de Impozite şi Taxe, toate trei instituţiile aflate în subordinea… Primăriei Craiova!
Tot de şapte ani, Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri“ (aflat în subordinea primăriei) a fost dat afară din fostul său sediu de pe strada A.I. Cuza. Pe hărţile puse în Craiova cu acordul municipalităţii, instituţia de cultură menţionată apare tot pe A.I. Cuza.
Prostia funcţionarilor municipalităţii merge, însă, chiar mai departe. Pe harta menţionată există şi străzi care au suferit modificări, dar primăria pare să nu fi aflat. Spre exemplu, cu şapte-opt ani în urmă a fost retrocedată foştilor proprietari o parte din Aleea II Primăverii, din cartierul Bariera Vâlcii. Pe hartă, însă, strada cu pricina e întreagă şi neatinsă…

Primăria a avizat corectitudinea hărţilor

Spuneam că vinovată pentru toate aceste erori este chiar Primăria Craiova. De ce? Nu pentru că ar fi achitat bani din bugetul local pentru aceste hărţi, deoarece hărţile au fost executate şi montate pe cheltuiala firmei Schubert & Franzke, numărul 1 pe piaţa de cartografie din România. Vina funcţionarilor Primăriei Craiova constă, însă, în faptul că şi-au dat avizul pentru executarea acestor hărţi eronate.
„Avizul pentru corectitudinea hărţilor a fost dat atât de Primăria Craiova, cât şi de ANCPI“, a precizat, pentru Gazeta de Sud, Carl Georg Dabala, director de vânzări la SC Schubert & Franzke SRL.
Şi atunci, cât de utilă poate fi o hartă eronată? Cât de mult îi poate ajuta pe localnici sau pe turişti o asemenea hartă? Răspunsul îl aşteptăm de la Primăria Craiova. Tot de acolo aşteptăm să aflăm cine sunt „deştepţii“ care au semnat pentru conformitatea acestor hărţi, dar şi ce sancţiuni li s-au aplicat acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS