13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul de Dolj are permis european

Prefectul de Dolj are permis european

Primul „client“ al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Dolj după intrarea în vigoare a Legii nr. 203/2012, prin care s-a modificat modul de preschimbare şi durata de valabilitate a permiselor, este Marius Cristinel Deca, prefectul judeţului Dolj.
Prefectul Deca, care s-a dus ieri, în jurul orei 11.30, la SPCRPCÎV Dolj pentru a-şi preschimba permisul de conducere, a precizat că a vrut să fie prima persoană din Dolj care îşi schimbă permisul în baza noii legi pentru a oferi un exemplu. „Am ţinut să vin printre primii şi să-mi schimb permisul de conducere care îmi expira în luna mai, deoarece am vrut să trag şi un semnal de alarmă. Viaţa nu se termină cu data de 19 ianuarie, până când toată lumea a luat cu asalt aceste ghişee, iar oamenii de aici încercau să rezolve situaţia existentă. Diferenţa între data de 19, când s-a încheiat vechiul sistem de acordare a permiselor, şi data de astăzi este că această schimbare se face cu vizita medicală. Cred că este un lucru bun să facem vizita medicală o dată la o anumită perioadă de timp, dacă luăm în calcul faptul că în România sunt foarte multe accidente“, a precizat Marius Cristinel Deca.
Cu această ocazie, reprezentanţii SPCRPCÎV Dolj au ţinut să amintească schimbările aduse de Legea nr. 203/2012: de pe 19 ianuarie s-a introdus categoria AM pentru scuterişti, categorie care se obţine în urma unui examen teoretic şi practic. Vârsta minimă pentru categoriile AM, A1 şi B1 este de 16 ani, pentru A2, B, BE, C1, C1E şi Tr – 18 ani, pentru C, CE, D1 şi D1E – 21 de ani, iar pentru categoriile A, D, DE, Tb şi Tv, 24 de ani.
De asemenea, începând cu 19 ianuarie, la expirarea permisului trebuie întocmită o fişă medicală. În cazul permiselor declarate furate, pierdute sau deteriorate se eliberează un duplicat cu valabilitatea vechiului permis, însă fără fișa medicală.
Pentru că au fost armonizate cu cele din statele UE, noile permise sunt numite „europene“. Vechile permise sunt valabile până la expirare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS