16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasteratul devine calificare pentru profesori

Masteratul devine calificare pentru profesori

O nouă modificare în învăţământul preuniversitar. Cadrele didactice vor putea primi ore luând în calcul şi specializările de la masterul absolvit în sistem Bologna. Prevederea va fi aplicată pentru încadrările cu personal necesare anului şcolar următor, proces care va începe chiar de luna viitoare. „Va fi mai uşor de întregit normele. Profesorii vor primi ore atât la specializarea de la licenţă, cât şi pe cea de la master. Articolul legislativ nu este valabil pentru concursurile de suplinire şi titularizare. Pentru normele şi fracţiunile de normă vacante existente la concursul naţional se vor lua în calcul doar specializările de pe diplomele de licenţă“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Masteratele în sistem Bologna vor fi luate în considerare după primele trei semestre sau dacă programul respectiv are minimum 90 de credite transferabile în profilul postului.
În cazul absolvenţilor de studii de licenţă în sistem Bologna, care predau la liceu, se va lua în calcul doar specializarea celui de-al doilea masterat, dacă acesta există. Studiile postuniversitare trebuie să fie din aria curriculară în care predă cadrul didactic respectiv. Mai exact, dacă este profesor de chimie îşi poate completa norma cu ore din domeniul ştiinţelor exacte dacă deţine diplomă de absolvire a unei specializări din această arie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS