12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal la alegerile pentru preşedinţia CSM

Scandal la alegerile pentru preşedinţia CSM

Procurorul Oana Schmidt Hăineală, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din ianuarie 2012, a fost votată, vineri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind până în prezent vicepreşedinte al instituţiei. Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri ai CSM.
Judecătoarea Alina Ghica, fostul președinte al CSM, nu a întrunit numărul de voturi pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, votarea urmând să fie reluată.
Alina Ghica trebuia să fie votată de cel puţin zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă a primit doar opt voturi favorabile, în condiţiile în care din sala de şedinţă au lipsit mai mulţi magistraţi.
Imediat după ce Alina Ghica şi-a anunţat candidatura, judecătorul Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi a spus că părăseşte sala, pentru că este inacceptabil ca un proiect de management să fie depus cu 40 de minute înainte de prezentare. Dumbravă a fost urmat de alţi trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacșu, Alexandru Şerban şi Marius Tudose.
Ulterior, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, Plenul Consiliului urmând să ia o decizie în privinţa acestei solicitări, pentru care este necesară majoritatea de voturi. Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.
Dacă situaţia rămâne aceeaşi, Hăineală ar fi primul procuror care devine preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar. Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM.
Livia Ispas,
Lucia Efrim-Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS