Acasă Actualitate Pârtiile de la Rânca, pline de turişti

Pârtiile de la Rânca, pline de turişti

Peste 6.000 de turişti din întreaga ţară şi‑au petrecut Sărbătorile de iarnă în zona montană Rânca. Amatorii de peisaje de iarnă şi de schi au urcat la cota 1.700 pentru a se distra şi pentru a fi la înălţime la cumpăna dintre ani. Dacă de Crăciun au mai rămas locuri de cazare disponibile, de Revelion şi în zilele care au urmat turiştii au decis să umple cabanele şi pensiunile până la refuz. Alegerea a fost inspirată, având în vedere că zăpadă din belşug a fost numai pe pârtiile de la Rânca, în restul localităţilor aceasta topindu-se din cauza temperaturilor care în anumite zile au depăşit şi 10 grade Celsius. Oferta de Sărbători a fost pe măsură, administratorii de pensiuni venind cu oferte care să îi atragă pe amatorii de zăpadă şi de sporturi de iarnă.

Distracție prelungită

Mulţi dintre turiştii care s-au aflat la Rânca de Anul Nou au ales să rămână în zonă şi în zilele următoare, astfel încât cele cinci pârtii au fost în fiecare zi înţesate de amatorii de schi sau de săniuş. Cei care nu au dorit să plece prea departe de cabane sau de pensiuni şi-au improvizat pârtii şi derdeluşuri în zona locurilor de cazare. De asemenea, telescaunul de sub Vârful Păpuşa a fost folosit de cei care au dorit să admire de la poalele muntelui întreaga zonă alpină sau să facă o coborâre pe schiuri. Faptul că nu s-a stat în cabane, ci mai mult pe pârtii le-a dat de lucru salvamontiştilor prezenţi la Rânca în număr mare, având în vedere şi ponderea turiştilor de Revelion, în raport cu perioada Crăciunului. Potrivit conducerii Serviciului Public Salvamont Gorj, în zilele premergătoare Anului Nou şi în cele care au urmat au fost necesare pe pârtii zeci de intervenţii ale salvamontiştilor.

Au ajuns la spital

Tentaţia vitezei şi dorinţa de a se face remarcaţi pe pârtie i-au trimis la spital pe o parte din cei accidentaţi. Astfel, zece din cei 30 de turişti care au avut nevoie de primul ajutor al salvamontiştilor au ajuns în cele din urmă la spital, din cauza rănilor suferite. „Am avut destul de multe intervenţii în perioada Sărbătorilor, faţă de ce s-a întâmplat până acum. Lumea a vrut să se bucure de zăpadă şi de zona deosebit de frumoasă şi s-a mai ajuns şi la spital. Aproximativ zece turişti au fost transportaţi la Urgenţă cu ambulanţa după ce au suferit diferite accidente pe pârtie. Majoritatea au fost schiori. Nu a fost înregistrat, din fericire, nici un caz grav şi toată lumea a scăpat cu bine. Pârtiile s-au prezentat foarte bine. S-au plimbat turiştii până în zona Transalpina, există şi patinoar, şi alte posibilităţi de distracţie. Oferta este îmbunătăţită în raport cu anii trecuţi. De la an la an se va veni cu ceva în plus“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.
Conform lui Sabin Cornoiu, o parte dintre turiştii care şi-au petrecut Sărbătorile de iarnă la Rânca vor rămâne la cota 1.700 până duminică. Sezonul de iarnă nu este însă nici la jumătate la Rânca, având în vedere că poate ţine până în luna martie, şi în funcţie de cantitatea de zăpadă, competiţii dedicate iubitorilor de schi şi de munte. Potrivit şefului Serviciului Public Salvamont Gorj, la Rânca vor fi organizate până la finalul sezonului cel puţin trei competiţii dedicate schiorilor profesionişti şi amatori. Calitatea pârtiilor va depinde însă şi de cât de mult va mai ninge în Munţii Parâng în perioada următoare, astfel încât practicarea sporturilor de iarnă să nu fie pusă în pericol.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version