8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlguţa Vasilescu: Mititelu are resurse pentru echipa de fotbal

Olguţa Vasilescu: Mititelu are resurse pentru echipa de fotbal

La şase luni de când a preluat mandatul de primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu a explicat într-un interviu fără menajamente acordat GdS ce a reuşit să facă din ce a promis, ce planuri are pentru anul care vine şi care este viitorul unei echipe de fotbal în Bănie

GdS: Aţi insistat de-a lungul celor şase luni de când sunteţi primar şi în campania electorală pe atragerea investiţiilor străine. Cu ce îi atragem?
O.V.: Avem șansa parcului industrial, unde taxele sunt zero. Ei sunt foarte interesați de acest lucru. Vrem să construim și noi la Craiova un parc industrial la fel, cu taxe locale zero, pentru toți investitorii care vor să vină, pentru că toți cu care m-am întâlnit până acum au fost interesați de parcul industrial. Și o firmă care este din Marea Britanie și care are o fabrică de parcări inteligente pe care vor să o mute la Craiova este interesată tot de zona parcului industrial, și Fauresia care produce piese pentru Ford, la fel a fost interesată de parc, deci toți cei care au venit până acum au dorit facilități fiscale.

GdS: Și ce ne ține să facem acest parc?
O.V.: Deocamdată, trebuie să-l umplem pe cel pe care îl avem. Sunt câteva hectare de teren care se pot concesiona, deci tot acolo va fi sau unde reușim să găsim terenuri în Craiova. Din păcate, situația terenurilor din Craiova este dezastruoasă. Noi, ca să putem construi anul viitor cele două cartiere de locuințe, a trebuit să dăm la o parte baza RAT din 1 Mai, să o trecem din nou la municipalitate. Al doilea cartier se va construi pe Caracal, într-o bază militară, conform unui acord pe care l-am negociat deja cu Ministerul Apărării.

GdS: Este vorba despre acel teren de care vorbea Antonie Solomon ?
O.V.: Da, numai că acum nu mai este vorba despre nici un schimb, ne-am obligat să le dăm jumătate din locuințele pe care le construim acolo pentru armată, ceea ce este foarte bine. Până la urmă, și ei sunt cetățeni ai Craiovei. Trebuie demolate construcțiile din zona respectivă, trebuie să eliberăm terenul după ce se vor muta.

GdS: Cum sunt împărțite?
O.V.: La Romanești vor fi cele pentru tineri, accesăm și un proiect european pentru a le construi, în afară de un împrumut pe care îl vom face și pe care îl vom recupera, estimăm noi, din primul an, pentru că guvernul a acceptat ca și anul viitor să funcționeze Programul „Prima Casă“, și automat vom vinde aceste locuințe ieftine către tineri. Mai este partea de program european de unde accesăm vreo trei milioane de euro, însemnând parcările inteligente din zona respectivă care vor fi suportate pe fonduri europene, și tot ceea ce înseamnă utilitățile din spațiile comune va fi cu tehnologie nouă. Este vorba despre programul „Smart City“. Vom avea panouri fotovoltaice și va fi gratuit practic tot ce înseamnă utilități în spațiile comune, inclusiv lifturile.

GdS: Despre câte blocuri este vorba?
O.V.: 1.300 de locuințe pentru tineri, care sunt ieftine, până în 20.000 de euro. Acum facem studiul de fezabilitate să vedem cât costă restul. Părerea mea este că va fi undeva la 15 milioane de euro. Pentru acești bani vom face împrumutul și vom recupera banii din primul an, pentru că aceste locuințe vor fi vândute din secunda doi. Noi avem la ora actuală vreo 5.000 de cereri depuse de tinerele familii pentru locuințe. Sunt și persoane care vor locuințe sociale, deci pe care să le primească gratis, dar sunt și familii de tineri care vor locuințe ieftine, pe care nu vor să le cumpere de pe piața liberă pentru că sunt scumpe.

GdS: Cum funcționează exact?
O.V.: Prin Programul „Prima Casă“ ei se duc la bancă, iau banii, își achită integral apartamentul și rămân cu ratele către bancă.

GdS: Când ar putea începe efectiv acest program, ținând cont că, dacă aveți nevoie de împrumut, trebuie făcută licitație care poate dura și un an.
O.V.: Nu neapărat. Suntem în discuții cu Banca Mondială. Atunci când obții împrumut de la ei, nu ai nevoie de licitații. Este un acord semnat, am și avut întâlniri cu cei de la Banca Mondială în urmă cu o lună. Ne pot da bani pentru tot ce înseamnă proiecte pentru municipalitate, inclusiv pentru spitalul municipal, pentru transportul în comun.

GdS: Când estimați că se va semna un contract cu Banca Mondială?
O.V.: Deocamdată, suntem în discuții. Le-am transmis proiectele pentru anul viitor, urmează să ne spună în raport cu gradul de îndatorare a Craiovei cât ne pot pune la dispoziție.

GdS: De câți bani ați avea nevoie pentru la anul? Vreți multe lucruri.
O.V.: Locuințele se amortizează în primul an, apoi avem nevoie de spital, care va fi undeva la 15-20 de milioane de euro, așteptăm studiul de fezabilitate, și care ar urma să fie plătit în următorii 20 de ani. Și, de asemenea, ne interesează achiziția de autobuze anul viitor. Subiectul a rămas puțin în suspensie pentru că acum ne facem toate calculele. Vrem să vedem cât ne putem îndatora anul viitor, pentru că nici nu vrem să lăsăm praf în urma noastră. Eu cred că gradul de îndatorare ne permite să luăm anul viitor și autobuzele. Este vorba de 50 de autobuze și 20 de microbuze.

GdS: Și cât ar costa?
O.V.: Vreo zece  milioane de euro.

GdS: S-au împlinit şase luni de când sunteți primar. Ați promis foarte multe lucruri…
O.V.: Și o să le fac.

GdS: Vorbeați de facilități fiscale pentru atragerea investitorilor. Mai reducem taxele şi impozitele?
O.V.: Le reducem. Deocamdată, anul acesta suntem unul dintre puținele orașe care menține nivelul de taxare, pentru că va exista o hotărâre de guvern care va da posibilitate administrațiilor locale să mărească taxele și impozitele cu 16%, dar numai dacă vor ele. Este vorba despre o indexare cu 16%, care nu este obligatorie.

GdS: Când ar putea Craiova oferi astfel de facilități investitorilor?
O.V.: Deocamdată, avem facilități pentru investitori pe care nu le are nimeni. Avem parcul industrial cu taxe locale zero, în care se aduc la poarta fabricii toate utilitățile gratuit, și avem posibilitatea să concesionăm terenul pe o perioadă de 20-30 de ani, terenul se scoate la licitație, investitorii serioși participă, iar redevența va fi plătită în funcție de cât ar costa terenul. Este singurul lucru pe care îl plătesc.

GdS: Ați declarat în ultima vreme că au venit investitori și au creat locuri de muncă datorită dumneavoastră… Într-un fel vă arogați crearea acestor locuri de muncă, deși acești investitori au venit pentru că era Fordul aici, nu pentru că i-ați adus dumneavoastră. A fost contribuția dumneavoastră?
O.V.: Nu neapărat. Investitorii respectivi puteau să se ducă la Balș, așa cum s-au și dus până acum. De data aceasta au înțeles că este bine să rămână în Craiova. Am avut discuții nenumărate cu reprezentanții de la Magna, am avut o relație foarte bună cu directorul, care este român. Fauresia, de exemplu, care este în discuții să vină aici, se putea duce la Ișalnița și am avut chiar supărări cu primarul de acolo, care avusese discuții preliminare cu ei să-i mute pe platforma industrială unde a fost Doljchim, de 200 de hectare, și până la urmă se vor muta în Craiova. Este vorba de crearea de locuri de muncă, în primul rând. Firma se va așeza în Parcul Industrial. După ce acesta se va umple, luăm în calcul  să creăm alt spațiu de acest gen.

GdS: Dar Parcul Industrial este al consiliului județean. Înțeleg că aveți o colaborare bună cu ei.
O.V.: Foarte bună. Atragem investitori împreună. Nici nu contează al cui este parcul, important este să vină investitorii.

GdS: Cum i-ați convins să rămână în Craiova și să nu se mute?
O.V.: În primul rând prin facilitățile din parc…

GdS: Care erau mai de demult…
O.V.: Da, dar nimeni nu era interesat să-i atragă, ca dovadă au plecat la Balș, unde au preferat să plătească decât să vină aici. Când ai un primar care nu este foarte interesat de atragerea investițiilor și care poate nu îi primește să stea de vorbă cu ei, care poate nu le explică foarte clar care sunt facilitățile, este normal să plece. S-au creat deja peste 1.500 de locuri de muncă, asta nu o spun eu, sunt datele pe care le-am primit de la ITM, locuri create în special de constructorii care lucrează în Craiova. Am avut o discuție cu ei și le-am spus că toți cei care lucrează în Craiova aveau în proporție de minimum 80% angajaţi craioveni.

GdS: În primul rând, cred că își angajau oameni profesioniști, nu pentru că sunt craioveni și pentru că le-ați spus dumneavoastră.
O.V.: Da, dar preferau să vină cu oameni care erau din Miercurea Ciuc, să-i țină în gazdă, nu-mi dau seama de ce le convenea lucrul acesta, probabil pentru că aveau salariile mai mici.

GdS: Și i-ați mai convins pe patronii acestor firme să sponsorizeze foarte mult…
O.V.: Da.

GdS: Lumea se așteaptă ca aceste firme să primească înapoi acest ajutor sub formă de contracte de la primărie.
O.V.: Nu neapărat. Ei au primit deja contractele respective, am avut discuții cu ei, le-am spus că nimeni nu le va cere șpăgi și că prefer ca ei să facă ceva în folosul comunității. Să știți că ies mult mai ieftin. Pentru ei nu a fost un efort foarte mare. Au reabilitat policlinica din Craiovița, ceea ce noi nu am fi putut face anul acesta.

Reabilitare la tot cartierul

GdS: Ce se mai aude de reabilitarea blocurilor?
O.V.: Suntem în grafic. Am început deja să scoatem la licitație pe loturi toate blocurile de scări pentru proiectele tehnice. Când vom merge în luna martie, atunci când va demara efectiv programul, va trebui să avem studiile de fezabilitate și proiectele tehnice gata.

GdS: Este un termen realist anul viitor să se aprobe proiectul?
O.V.: Am discutat cu conducerea Ministerului Dezvoltării, care m-a asigurat că putem începe deja de anul viitor să demarăm licitațiile pentru că banii există.

GdS: Cum rămâne cu contribuția primăriei la programul de reabilitare? Spuneați mai demult că nu veți cere bani locatarilor, dar în ghid se spune că acești bani trebuie plătiți. Care este adevărul?
O.V.: Ghidul s-a modificat de două ori și o dată a fost la cererea municipalității din Craiova. I-am făcut să înțeleagă că va fi foarte greu să convingem fiecare cetățean de pe o scară de bloc, chiar dacă îi asigurăm că este gratuit, să intre în acest program. S-au mai uitat și ei prin alte orașe și au văzut că se întâmplă același lucru. Oamenii nu că nu au încredere, poate unii și-au făcut reabilitarea, cert este că dacă aveai o persoană care nu dorea, cădea proiectul pentru toată scara. Atunci s-a modificat ghidul, și pot fi două treimi. Le-am explicat că, dacă vom cere sume mari de bani, pe care nu și le pot permite, iarăși nu vom avea prea multe scări de bloc. Și atunci au fost scoase categoriile defavorizate, cărora li s-a asigurat gratuitatea. Dacă își dau semnătura, va fi gratuit. Noi ne-am făcut calculul pe ceea ce am reușit să strângem până acum ca și număr de scări necesare. Sunt vreo 300 de scări de bloc. Pentru reabilitare gratuită ai nevoie să fie jumătate plus unu care se încadrează la aceste categorii de gratuități. Și, din discuțiile avute cu administratorii de blocuri și președinții, ei au spus că se încadrează. Ei îi vor pune pe listă pe cei care se încadrează.

GdS: Și dacă nu sunt jumătate plus unu?
O.V.: În majoritatea blocurilor sunt. Maxim ce ar putea să plătească este 10%. După calculele noastre, bazându-ne pe costurile de la reabilitarea blocului din Craiovița, ar însemna zece milioane de lei vechi plătibili în cinci ani. Cheltuielile defalcate pe apartament la blocul din Craiovița sunt în jur de 100 de milioane de lei vechi pe apartament. În plus, față de asta, avem o hotărâre de consiliu local din 2009 care spune că vor fi scutiți cu 10% din impozit cei care locuiesc în blocuri reabilitate termic. Asta ar însemna o compensare. Deci, la o scară de bloc cu 14 apartamente, şapte cu pensionari, cu cei care se încadrează la gratuitate. Și ceilalți vor beneficia de gratuitate, pentru că în scara respectivă se calculează venitul pe scară.

GdS: Și e corect?
O.V.: E foarte corect.

GdS. Își permite primăria financiar să facă acest lucru?
O.V.: Ne permitem să facem reabilitarea termică pentru că este absolut obligatorie.

GdS: Asta este altă treabă.
O.V.: Ne permitem financiar. Am avut discuții cu președinții de asociații și mi-au spus că, din punctul lor de vedere, ar fi absolut în regulă să se plătească aceste sume în cinci ani. Nu ar fi foarte greu de suportat.

GdS: Trebuie încheiate contracte cu fiecare proprietar de apartament?
O.V.: Aici este partea proastă, pentru că birocrația o să ne omoare. Va trebui să facem calculele foarte exact și ca oamenii să declare pe propria răspundere veniturile, și să sperăm că nu mint.

GdS: Dar aveți posibilitatea legală de a verifica acest lucru.
O.V.: O s-o facem fără discuție. Avem o problemă, pentru că oamenii nu și-au declarat suprafața exactă a apartamentului sau casei, ei și-au mai construit anexe, un balcon.

Păzea că vin demolările!

GdS: Ce veți face cu chioșcarii? V-ați înțeles cu prefectura și a renunțat la proces.
O.V.: Nu ne-am înțeles cu nimeni. Pur și simplu se respectă legea.

GdS: Când încep demolările?
O.V.: Foarte curând. Când terminăm cu panourile publicitare, urmează chioșcurile.

GdS: Multe cauze s-au disjuns, iar în aceste procese vă judecați cu fiecare proprietar de magazin. Ce se întâmplă dacă îi demolați și apoi ei câștigă în instanță?
O.V.: Nu vor câștiga.

GdS: Nu vă puteți antepronunța în aceste cazuri.
O.V.: Ba da. Pe lege nu pot să câștige.

GdS: Veți aștepta deciziile definitive și irevocabile înainte de a-i demola?
O.V.: Este o decizie pe care o vom lua cu juriștii, de aceea nici nu ne-am grăbit să începem demolările. Dar eu spun că nu au cum să câștige.

GdS: Câtă putere aveți dumneavoastră dacă ați putut schimba un prefect când ați dorit?
O.V.: Nu era normal să plece? Nu are nici o legătură cu puterea mea. Pur și simplu am solicitat guvernului să analizeze situația, s-a făcut un control.

GdS: Vorbeați despre autobuze. Cum de au rămas fără cauciucuri de iarnă? Se știa de greaua moștenire, că nu sunt bani. Nu s-au găsit bani pentru aceste cauciucuri?
O.V.: Nu. Toate regiile le-am găsit în stare de faliment. Compania de Apă avea o datorie de nouă milioane de euro și au venit aici reprezentanții BERD, cu care se semnase acordul de finanțare pentru masterplanul de apă, și au spus că, dacă nu facem investiții în companie, ei nu mai sunt de acord să finanțeze acel program. Asta ar fi însemnat vreo trei cartiere care rămâneau fără apă și canalizare.

GdS: Ce însemna concret să investiți în Compania de Apă?
O.V.: Să majorăm capitalul cu o anumită sumă. Astfel, ea devine mai puternică. Cei de la bancă aveau nevoie de garanții financiare.

GdS: Dar când au dat creditul nu au cerut aceste garanții?
O.V.: Nu mă întrebați pe mine cum au dat creditul sau ce garanții au primit. Mie asta mi-au spus.

GdS: Cu cât ar trebui să contribuie Craiova la majorarea capitalului social?
O.V.: Undeva la patru milioane de euro. Toți acționarii de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară trebuie să contribuie. Le-am explicat celor de la BERD că nu avem mai mulți bani în acest an, deci anul acesta dăm un milion de euro.

GdS: Și asta numai pentru a spulbera temerile BERD…
O.V.: Nu numai asta. Această companie este într-o situație dezastruoasă. Nu trebuie să uităm că, anul trecut, s-au făcut angajări cu nemiluita, vreo 200 de persoane în luna septembrie, că acolo salariile sunt diferite, adică persoane cu aceeași calificare, experiență, au salarii diferite. De două luni încercăm să uniformizăm aceste salarii. Acolo există contracte colective de muncă, un sindicat foarte puternic, a  trebuit să externalizăm paza, vreo 80 de oameni.

GdS: Dar plătiți firmei de pază…
O.V.: Mai puțin.

GdS: Ce se întâmplă cu datoriile la Termoficare?
O.V.: Situația este mai bună, pentru că am scăpat de datoria istorică a regiei către Complexul Energetic. Partea de penalități era mai mare decât datoria propriu-zisă. Era vorba de 2.200 de miliarde de lei vechi și ar fi fost un dezastru dacă trebuia plătită de la bugetul local.

GdS: După finalizarea procesului de absorbție a societății de termoficare, Complexul Energetic va trebui să recupereze datoriile de la asociațiile de proprietari…
O.V.: Va trebui. Eu nu am spus niciodată că nu sunt obligați craioveni să-și plătească datoriile.

GdS: Au fost informații contradictorii.
O.V.: Era vorba de penalități și am spus că încerc să le ștergem. De ce? Pentru că exista o legislație care nu se putea aplica la Craiova. Adică, în toată țara unde exista distribuția și producția concentrate în aceeași mână, s-a stabilit printr-o ordonanță de urgență că se șterg penalitățile pentru populație. Craiova, București și Constanța fiind singurele orașe care nu aveau distribuția și producția în aceeași mână nu puteau beneficia de prevederile ordonanței. Și am spus atunci că voi discuta cu guvernul să corecteze această nedreptate. Erau și foarte multe procese în instanță, pentru că existau foarte mulți cetățeni foarte bine informați care știau de apariția ei și care dăduseră regia în judecată. Regia nu a putut aplica această ordonanță. Să zicem că venea și ștergea aceste penalități, numai că Complexul le factura în continuare. Și atunci şi Termoficarea le-a facturat în continuare populației.

GdS: Și atunci, vor scăpa sau nu craiovenii de penalități?
O.V.: Nu vor mai plăti penalități în momentul în care regia va fi înglobată în Complexul Energetic.

GdS: Stați puțin. Despre ce perioadă vorbim? Se termină procesul de fuziune, să zicem, în aprilie…
O.V.: Atunci discutăm despre preluarea cu totul a Regiei de Termoficare.

GdS: Exact. Și atunci vine Complexul Energetic și spune că penalitățile sunt de o anumită sumă. Ce perioadă va lua Complexul în calcul?
O.V.: Atunci va trebui să discutați direct cu Complexul.

GdS: Dumneavoastră ar trebui să știți.
O.V.: Nu, nu am de unde să știu acest lucru, pentru că nici ei nu știu la ora actuală cum vor face. Nu pot spune dacă o vor face retroactiv sau ce urmează după aprilie.

GdS: Foștii dumneavoastră adversari din campanie au ajuns în parlament, dumneavoastră ați rămas la primărie. Cum vă simțiți?
O.V.: Acum sunt parlamentari ai României. Cum să mă simt? De la foarte bine în sus, spre disperarea dușmanilor. Ce legătură are? Este problema cetățenilor și a legii care i-a trimis în parlament. Eu știu care poate fi forța unui parlamentar, ce lucruri poate face pentru orașul și județul din care provine. Vreau să văd dacă ei vor fi în stare să facă 10% din cât am făcut eu cât am fost în parlament.

GdS: Și despre ceilalți?
O.V.: Este valabil și pentru ei.

GdS: Mereu spuneți am vorbit la guvern și au promis asta, iar guvernul pare să țină cont de asta. De unde această influență?
O.V.: Pot să spun că am multă persuasiune. E foarte simplu. Ne cunoaștem de atâta timp, nu trebuie să stau la uși, așa cum se întâmplă pentru un parlamentar oarecare. Marțea, de regulă, merg în București. În patru-cinci ore rezolv probleme nerezolvate în primărie de cinci ani. Până acum nu am întâlnit nici un secretar de stat sau ministru care să-mi refuzat o cerere pentru Craiova.

GdS: Aveți un limbaj foarte dur, colorat. Multă lume spune asta, băsiști sau nu, cum i-ați catalogat pe jurnaliștii de la GdS.
O.V.: Nu chiar toți, dar dumneavoastră vă încadrați la categoria asta…

GdS: Credeți că este un limbaj potrivit funcției de primar?
O.V.: Adică ce vă deranjează, că vă spun că sunteți băsiști?

GdS: Nu e vorba numai despre asta… Sunteți foarte acidă atunci când vă critică cineva
O.V.: Atunci când cineva mă critică nemeritat.

GdS: Din punctul dumneavoastră de vedere…
O.V.: Sunt foarte multe critici pe care mi le-am însușit, adică nu pot să neg faptul că ați scris uneori articole în care eram criticată pe merit.

GdS: Deci, nu sunteți perfectă…
O.V.: Și am reglat. Aparatul primăriei a funcționat. Dar sunt lucruri pe care vă faceți că nu le observați, cum a fost de exemplu deszăpezirea… să nu spuneți că vreodată în Craiova s-a făcut atât de bine..

GdS: S-a făcut bine, dar nici nu a nins ca în ceilalți ani.
O.V.: Nu este adevărat. Vreau să vă spun că nici nu au realizat craiovenii cât a nins, pentru că pe marile bulevarde, de exemplu, când am făcut deszăpezirea noaptea, le-am ridicat mașinile și am curățat sub ele. Nici nu cred că și-au dat seama. Poate pentru prima oară, am intrat pe aleile din jurul blocurilor, în cartierele mărginașe. Pentru mine cel mai bun barometru sunt taximetriștii. Dacă ei spun că este făcută bine…, eu spun că e bine.

Echipa de fotbal, problema maxima

GdS: L-ați delegat pe domnul Mititelu să formeze echipă de fotbal.
O.V.: Nu l-am delegat eu.

GdS: I-ați trasat sarcină.
O.V.: Este obligația lui.

GdS: De ce neapărat obligația lui? Dacă vine alt investitor nu este bun?
O.V.: Pentru că el este finanțator. Stați să ne înțelegem. Atât timp cât el are brandul și palmaresul, numai el poate să facă echipa.

GdS: Sub acea siglă și acel nume. Dar suporterii vor o echipă de fotbal după atâta timp.
O.V.: Nu. Vă contrazic.

GdS: Vă bazaţi pe acel sondaj online făcut de dumneavoastră?
O.V.: Mă bazez şi pe acel sondaj, şi pe discuţiile pe care le-am avut cu galeria. Pentru că eu am discutat cu ei şi le-am spus: există o mie de alte variante ca să avem echipă de fotbal la Craiova, inclusiv să luăm brandul pe care îl are Consiliul Judeţean pentru echipa de tineret, Ştiinţa Universitatea Craiova. Şi au spus că nu vor, pentru că nu este Universitate Craiova a lor. Asta a spus galeria. Şefii galeriei de fotbal.

GdS: De ce nu faceţi un referendum?
O.V.: Păi nu am cum să fac, pentru că am făcut un sondaj de opinie.

GdS: Ştim şi noi cum se fac sondajele de opinie, mai ales unul online
O.V.: Nu e aşa. Chiar nu-mi permit să-mi bat joc de acest lucru, pentru că ştiu că este o problemă foarte sensibilă. 6% din populaţia Craiovei spune că ar merge şi altă echipă la Craiova în afară de Universitatea.

GdS: Uitaţi, acum se spune că domnul Mititelu s-a aliat cu Gigi Neţoiu….
O.V.: Hai, nu credeţi glumele astea proaste, că nu o să se alieze niciodată Mititelu cu Neţoiu!

GdS: Craiova Maxima s-a aşezat la aceeaşi masă cu Neţoiu…
O.V.: Să fim serioşi! Pe mine nu mă interesează cu cine se asociază Mititelu, ci ca la anul să avem echipa de fotbal Universitatea Craiova. Deocamdată, brandul şi palmaresul sunt la el. Sunt obligată să ascult punctul de vedere al majorităţii craiovenilor.

GdS: De ce nu faceţi o întâlnire publică cu suporterii, ca să vadă toată lumea, poate nu toţi cred ceea ce spuneţi dumneavoastră…?
O.V.: Asta pot să fac, dar să ştiţi că am avut „n“ discuţii eu ei. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat la Timişoara. Poli Timişoara şi o echipă care s-a numit tot Poli Timişoara şi care adună 200 de suporteri pe stadion, pentru că cei care sunt suporteri adevăraţi nu recunosc acea echipă.

GdS: Credeţi că dacă ar construi cineva o echipă sub brandul deţinut de consiliul judeţean nu ar veni lumea la stadion?
O.V.: Eu cred că nu. Credeţi că eu nu mi-aş dori ca Mititelu să cedeze brandul altcuiva care vrea să facă o echipă repede?

GdS: Şi, dacă nu îl cedează, Craiova trebuie să rămână fără echipă de fotbal?
O.V.: Dacă nu îl cedează, va trebui să găsim altă soluţie şi asta ar fi probabil una dintre soluţii, dar vă spun de pe acum că nu va merge. Asta a făcut primarul de la Timişoara şi rezultatul este că sunt 200 de oameni la stadion. Există variante pentru altă echipă la Craiova, dar eu nu mi-o asum.

GdS: Credeţi că Adrian Mititelu va avea forţa financiară în următorii ani de a construi o echipă?
O.V.: Da, cred că poate. Are nişte terenuri foarte valoroase aşezate la kilometrul unu al Craiovei care, pe mine, personal, m-ar interesa ca şi municipalitate să le preiau, pentru că acolo s-au transformat într-un adevărat focar de infecţie, este vorba despre Balta Craioviţa.

GdS: Adică să le cumpăraţi?
O.V.: Da, să le achiziţionăm. Nu o să pot să o fac, pentru că nu am, dar sunt atâţia investitori care ar vrea să le cumpere.

GdS: Aţi găsit investitori pentru acele terenuri?
O.V.: El trebuie să găsească. Eu ştiu că sunt, întâmplător ştiu că sunt persoane interesate de terenurile lui Adrian Mititelu. Asta nu spune el, vă spun că ştiu persoane care sunt interesate de terenuri. Dacă vrea să facă echipă şi să bage bani în ea, eu vă spun că resurse are.

GdS: Dar este normal ca un oraş întreg să depindă de un singur om?
O.V.: Ştiţi care este chestiunea? Nu trebuie să-l vedem pe Adrian Mititelu mai negru decât este.

GdS: Dar nu el este problema, ci primăria, pentru că leagă fotbalul de o singură persoană
O.V.: Ce legătură are, domnule, primăria în treaba asta?! Am şi întrebat conducerea galeriei dacă sigla echipei nu conţine leul şi au zis că nu îi interesează, că atunci nu este echipa lor.

GdS: Realist vorbind, credeţi că în următorii doi ani vom avea echipă de fotbal cu Adrian Mititelu patron?
O.V.: Eu zic că este obligaţia lui să o facă. Să nu uităm ce s-a întâmplat totuşi, a fost o federaţie, o ligă care şi-au bătut joc de un oraş întreg, de sute de mii de suporteri din toată ţara, pentru că au dezafiliat echipa, pentru că au lăsat liberi de contract nişte jucători. Noi îi cerem să facă echipă, m-am certat cu el să facă echipă şi mă voi certa cu el până înţelege că trebuie să facă echipă. Pe de altă parte, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. El este victimă în toată această combinaţie. Vreau să fac alt stadion şi sunt în discuţii foarte serioase cu premierul.

GdS: Era campanie atunci….
O.V.: Era, dar o să mai avem şi peste patru ani şi astea sunt lucruri care nu se uită şi nu-şi permite nimeni să se joace cu ele. Obligaţia mea este să asigur cheltuieli de funcţionare pentru echipă şi stadion.

GdS: Aţi oferi stadionul unei echipe nou-formate?
O.V.: Stadionul este la dispoziţia oricărei echipe care vrea să joace în Craiova. Mai sunt încă procese pentru acest stadion, pentru că el a construit nişte stadioane de antrenament, ar fi trebuit să primească de la municipalitate nişte bani. Asta nu-i bai, stadionul ăla nici nu va mai fi, pentru că se demolează şi se va construi altul nou.

GdS: Puteţi să-l demolaţi dacă Mititelu pretinde despăgubiri pentru investiţiile pe care susţine că le-a făcut?
O.V.: Să mă oblige instanţa în primul rând.

GdS: Şi când îl veţi demola?
O.V.: Când vom avea siguranţa că vom primi fondurile. Sunt discuţii în cadrul Companiei Naţionale de Investiţii ca în buget să fie fonduri şi pentru acest stadion. Oricum, construcţia va dura doi ani, adică nu trebuie să promitem că facem peste noapte.

GdS: Dacă punem la socoteală şi timpul pentru licitaţie, atunci în trei ani nu vom avea echipă.
O.V.: Nu are nici o legătură. Echipa poate să joace şi pe Electroputere sau la Severin.

GdS: În ce stadiu mai este Aqua Park?
O.V.: Este în instanţă, firma care a contestat a pierdut la CNSC şi a mers mai departe în instanţă. Eu sper ca cei de la Serviciul de Achiziţii să fi procedat corect, pentru că altfel vor plăti ei aceste chestiuni. Nu mă interesează cine câştigă, ca să nu-mi aud vorbe după aceea. Întâmplător de Aqua Park m-am interesat pentru că ştiam că este în instanţă, dar mi-au spus că totul s-a făcut corect. Contribuţia primăriei, de 20 de milioane de euro, a fost prevăzută în bugetul pe anul viitor. Aş fi oprit fără să respir Centrul Expoziţional de la Romaneşti, care este cea mai mare prostie, monumentul neputinţei şi al prostiei, care va consuma cât un cartier de locuinţe, nu va avea nici o utilitate timp de cinci ani şi nu ştiu cine vine acolo. Dar nu pot, pentru că dacă ai oprit un program, intri pe lista neagră a UE şi nu mai primeşti nici un euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS