11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVin investitorii chinezi în Craiova?

Vin investitorii chinezi în Craiova?

Investitorii chinezi sunt interesaţi să construiască în Dolj o fabrică de materiale de construcţii ieftine, dar şi-ar dori să participe şi la reabilitarea liniei de tramvai din oraş. Acestea sunt intenţiile imediate ale asiaticilor prezentate de ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, prezent ieri la Craiova, unde s-a întâlnit cu mediul de afaceri şi administraţia locală.

Ambasadorul şi-a început periplul prin Craiova, vizitând Centrul Multifuncţional de Afaceri din Romaneşti şi Centrul Transfrontalier al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Însoţită de unul dintre consulii ambasadei, care a studiat un an la Universitatea din Craiova, Yuzhen s-a interesat de date concrete, cum ar fi suprafaţa construită, terenurile din jurul clădirilor, funcţionalitatea lor şi cum s-ar preta acestea posibililor investitori chinezi pe care i-ar putea găzdui. După aceea, ambasadorul s-a întreţinut mai bine de jumătate de oră cu primarul Craiovei, de la care a aflat planurile de dezvoltare a oraşului, apoi a ascultat două coruri de elevi de la Colegiul „Elena Cuza“ şi de la Școala „Nicolae Bălcescu“. Pentru Yuzhen, experienţa a fost interesantă, deoarece elevii de la CN „Elena Cuza“ au cântat în limba chineză, ei urmând cursurile ţinute de o profesoară din China care predă de circa două luni în Craiova. Şi a urmat întâlnirea cea mai importantă, cu mediul de afaceri din Dolj, de la Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Reprezentanţii unora dintre cele mai puternice firme din judeţ au discutat cu ambasadorul despre colaborarea cu firmele din China,  problemele pe care le întâmpină şi despre soluţiile care se pot găsi la nivel de ambasadă.

Dobre: Vrem să fim parteneri de afaceri, nu doar piaţă de desfacere

Primul care a vorbit a fost preşedintele Camerei, Cristian Dobre, care a insistat asupra avantajelor culturale şi de afaceri pe care le are Doljul. „În Craiova este un centru universitar puternic, Facultatea de Litere ar putea extinde cursurile de limbă chineză. Craiova încă este o platformă industrială. Aici s-au construit avioane, locomotive şi, foarte important, s-a dezvoltat industria auto. Ne dorim să fim nu doar o piaţă de desfacere pentru produsele chinezeşti, ci parteneri de afaceri. Există foarte multe condiţii favorizante pentru investitorii chinezi în fabrici. Avem companii care pot încheia parteneriate. Producătorii chinezi se pot adresa pieţei europene venind aici, unde costurile de producţie sunt mai mici. La rândul nostru, putem exporta în China produse agricole sau viticole“, a declarat Dobre. „Important este că suntem aici pentru a ne documenta despre viaţa economică şi socială din judeţ. M-am convins de atmosfera culturală puternică, unde au şi început contactele dintre cele două părţi. Elevii reprezintă principalul pod care leagă cele două ţări. Limba chineză nu este grea, nu este de temut. Mi-aş dori ca tot mai mulţi elevi să înveţe limba chineză. Poate dumneavoastră vă întrebaţi de ce nu discutăm despre afaceri, ci despre cultură, dar cele două lucruri sunt strâns legate între ele. Nimic nu se poate face fără să se înveţe una dintre cele două limbi“, le-a spus ambasadoarea oamenilor de afaceri, încă încântată de colindul ascultat în limba chineză.  

Yuzhen: Veniţi cu planuri concrete!

Yuzhen a precizat că pentru a avea succes, chinezii trebuie atraşi cu planuri concrete. Omul de afaceri Constantin Popeci i-a cerut ambasadorului dacă se poate organiza un curs despre mentalitatea afacerilor din China, spunând că, după şase-şapte luni de tatonări cu parteneri chinezi, a refuzat să mai negocieze cu ei. „Poate nu ştim noi să avem răbdarea necesară“, a spus el. Adrian Bezergeheanu, de la Elpreco, i-a solicitat ambasadorului sprijin pentru verificarea bonităţii firmelor din China. „Vă cer ajutorul pentru că şi noi vrem să cumpărăm din China materie primă, dar nu putem verifica bonitatea firmelor“, a spus el. „Dacă firma respectivă nu are site în limba engleză, nu luaţi legătura cu ea, înseamnă că nu este o firmă puternică“, l-a sfătuit ambasadorul. Cătălin Stroe, de la Ruris, a propus barterul ca formă de a face afaceri între firme. „Până în 1989 s-a făcut barter cu mai multe ţări, printre care şi România. După aceea, în aceste ţări au apărut schimbări. Barterul nu se poate face la scară largă, ci doar la nivel de oraşe, cum ar fi între Craiova şi oraşele din China cu care este înfrăţit. Firmele din China sunt cam pretenţioase şi sunt obişnuite cu companiile occidentale. Între cele două popoare există o amiciţie, firmele vor să vină în România şi ne-au întrebat cât de bine vă cunoaştem. Ele se întreabă ce avantaje există de ambele părţi şi care este specificul proiectului. Numai unde se îmbină interesele există un punct de colaborare. Dar eu vă spun că, indiferent cât de mici ar fi proiectele, ar fi foarte bine dacă s-ar pune în aplicare. Companiile chinezeşti manifestă un mare interes pentru investiţii în România şi au şi fondurile necesare. Eu sper să vedem nişte studii de fezabilitate la care putem  acorda sprijin“, a spus ambasadorul. Acesta a indicat laptele praf ca potențială afacere de succes în China.
Participantă la discuţii, Olguţa Vasilescu a anunţat că, în urma discuţiilor cu Huo Yuzhen, chinezii sunt interesaţi să construiască în Dolj o fabrică de materiale de construcţii ieftine şi să participe la reabilitarea liniei de tramvai din Craiova. „Această vizită este doar un preambul. O delegaţie cu oameni de afaceri din China va fi prezentă la Craiova în perioada următoare“, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS