11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRoxana are nevoie de noi

Roxana are nevoie de noi

Roxana Dumitraşcu, elevă la Liceul „Petre Pandrea“ din Balş, a fost diagnosticată cu boala Wilson, care înseamnă acumulare de cupru în organism, ceea ce i-a provocat şi ciroză hepatică. Viaţa ei depinde de un transplant de ficat, pe care nu şi-l permite. Trăieşte doar cu pastile, iar doza de medicamente creşte mereu.

Roxana a descoperit că suferă de boala Wilson în octombrie 2009, când a ajuns de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență din Craiova cu picioarele umflate şi balonări abdominale. „Mi se umflau picioarele atât de rău, că nu mai puteam să mă încalţ. Eram elevă în clasa a VIII-a. Când m-au văzut medicii, mi-au pus diagnostic ciroză hepatică cu cauze necunoscute şi mi-au recomandat să merg şi la Spitalul Fundeni din Capitală, unde s-a stabilit că am această boală Wilson şi am primit o medicamentaţie definitivă“, povestește tânăra. Balonările erau provocate de acumularea de cupru, care i-a îmbolnăvit ficatul.  În timp, acesta îi va ataca și sistemul nervos, ochii şi creierul.
 
De trei ani pe lista de aşteptare pentru transplant

Soluţia pentru Roxana este, în prezent, transplantul de ficat. De altfel, de cum a ajuns la Bucureşti, a fost trecută pe lista de aşteptare. Nu a primit nici un răspuns sigur pentru această operaţie. A observat în schimb că boala evoluează şi nu poate fi ţinută sub tratament la nesfârşit. „Situaţia este sub control deocamdată, pentru că merg la control la trei-patru luni, la Bucureşti, unde sunt şi internată câte o săptămână pentru investigaţii. Problema este destul de gravă pentru că nu pot elimina surplusul de cupru“, mărturiseşte Roxana pe un ton trist. Şi are multe motive de îngrijorare. „De câte ori am mers la investigaţii, am avut în salon cazuri de tineri la care, în zece ani, boala a ajuns în ultimul stadiu. Nu mai pot vorbi, nu se mai pot mobiliza pentru că le-a atacat creierul“, spune tânăra.

I-a crescut doza de medicamente

De altfel, nici ultimul consult al fetei nu a adus prea multe semne bune. I s-a mărit splina şi s-a constatat că trebuie să crească doza de Cuprenil, pentru că tratamentul nu mai are efect. „Am ajuns să iau zilnic 20 de pastile, din care şase sunt de Cuprenil şi restul sunt vitamine. Trebuie să ţin şi un regim foarte strict. Nu am voie să consum ciocolată, citrice sau legume şi carne care ar putea conţine cupru pentru că la mine se depune. Este foarte greu, pentru că nu am o situaţie financiară strălucită“, explică Roxana. Părinţii tinerei sunt despărţiţi. Ea a rămas cu mama, care nu are serviciu. Singurul venit era până acum câteva săptămâni o pensie de însoţitor de 450 de lei pe lună. Comisia medicală care îi face evaluarea periodică i-a luat acest drept, pe motiv că fata nu este imobilizată la pat. Banii erau folosiţi de cele mai multe ori pentru medicamentele care ajung lunar la 700-800 de lei. Acum şi le procură din ce în ce mai greu.

Speră la o şansă în străinătate

Medicamentele îi ameliorează starea până la operaţie, care nu se ştie când va fi efectuată. Roxana nu mai speră că va avea şansa de a face un transplant în România, pentru că de câte ori încearcă să primească un răspuns în acest sens i se spune că „prioritari sunt cei în fază terminală“. A început astfel să caute soluţii în străinătate. Primul răspuns l-a primit din Turcia, însă costurile sunt destul de mari. Are nevoie de 3.000 de euro pentru a face o investigaţie preliminară pentru efectuarea transplantului. Operaţia ajunge la 88.000 de euro, o sumă foarte mare şi aproape imposibil de procurat.

Colegii s-au mobilizat pentru a strânge bani

Povestea Roxanei este cunoscută foarte bine în şcoala pe care o frecventează. Nu are absenţe şi rezultatele ei la învățătură sunt foarte bune, în ciuda afecţiunilor pe care le are. Pe semestrul acesta a obţinut media generală 9,25. Roxana este în clasa a XI-a și învaţă pentru a ajunge cadru medical.
Colegii s-au mobilizat pentru a-i da o mână de ajutor. În urmă cu câteva zile, au organizat un bal caritabil, la Casa de Cultură din Balş, în urma căruia au strâns suma de 2.100 de lei. Elevii au mai desfășurat și o campanie cu urna mobilă, şi au obținut 2.000 de euro. Alături de Roxana se află şi Asociaţia „Zâmbiţi, copii!“, care s-a implicat şi în cele două campanii, dar şi în căutarea unei clinici în Europa care să perceapă un cost mai mic pentru transplant. „Am prezentat cazul Roxanei unei organizaţii din Italia, care a şi contactat mai multe clinici şi sunt în aşteptarea unui răspuns“, a precizat Camelia Trăistaru, preşedinta organizaţiei. Pentru a putea face transplantul de care depind sănătatea și viața ei, Roxana are nevoie de bani. Cei care vor să-i dea o mână de ajutor pot dona în conturile deschise pe numele Marinela Iscru, mama Roxanei, la Raifeissen Bank: RO 91 RZBR 0000 0600 1515 2253 – pentru donaţii în lei, RO 69 RZBR 0000 0600 1519 2261 – pentru donațiile în euro. De asemenea, pe numele Roxanei a fost deschis de curând un cont în lei la BRD: RO 73BRDE 290 SV 42707672900.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS