13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOctombrie, luna facturilor reduse la căldură

Octombrie, luna facturilor reduse la căldură

Facturile la căldură pentru luna octombrie sunt pentru craioveni doar o „încălzire“, faţă de ceea ce va urma în sezonul rece. Pentru o săptămână de căldură, craiovenii au plătit facturi de la 15 lei la 40 de lei. Nu  sunt costuri ridicate ţinând cont că perioada de furnizare a energiei termice a fost scurtă, că mulţi proprietari şi-au ţinut caloriferele închise, dar şi că vremea a fost caldă, iar preţul gigacaloriei mai redus comparativ cu anul trecut.
Diferenţa nu este foarte mare într-un un bloc cu distribuire pe orizontală şi contorizare individuală şi unul cu distribuire pe verticală şi repartitoare. În aceste condominii, proprietarii şi-au cam ţinut caloriferele închise pentru că ştiau că au un consum contorizat, comparativ cu proprietarii de la pauşal.
În blocul 201 E din cartierul Craioviţa Nouă, bloc recent reabilitat, cu contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală, factura la căldură pentru luna octombrie este între 15 lei şi 20 de lei. „Pentru săptămâna aia din octombrie am plătit 15 lei la trei camere, dar a fost cald şi eu am ţinut caloriferele mai mult închise, nu le-am dat drumul. Anul trecut nu am avut căldură în octombrie. Acum să vedem cum sunt pe luna noiembrie, dar nici acum nu le-am ţinut prea mult deschise. Sperăm acum, pentru că avem contorizare individuală, să fie mai mic consumul“, spune Maria Voicu, proprietar din blocul 201 E. Pentru vecinul de palier, costurile pentru căldură au fost puţin mai ridicate, adică 20 de lei numai pentru căldură.
 Preşedintele asociaţiei de proprietari din care face parte blocul 201 E spune că a luat de la SC Termo Craiova SRL consumurile şi costurile la căldură şi energie termică pentru prepararea apei calde şi că acestea sunt reduse comparativ cu anul trecut. „Am luat de la furnizorul de căldură consumul şi am calculat cât este valoarea pe întreg blocul. În luna noiembrie 2011, blocul 201 E avea un consum de 11 gigacalorii şi un cost de 2.868 de lei, în acest an, tot pentru luna noiembrie, consumul a fost de 8,1 gigacalorii şi preţul este de 1.913 lei. Separat, energia pentru prepararea apei calde a fost în 2011 de 684 de lei, iar în 2012 – 384 de lei. Sunt mai scăzute comparativ cu iarna trecută, dar trebuie să ţinem seama că a scăzut şi preţul gicacaloriei. Oamenii consumă cât pot plăti. Acum rău-platnicii pot fi debranşaţi şi mai uşor“, a precizat Marin Bobu, preşedintele Asociaţiei nr. 37 Craioviţa Nouă.

Consum mic pe repartitoare,
cost redus

Facturile la căldură pentru luna octombrie nu au fost mari nici în blocurile contorizate cu repartitoare. Într-un bloc similar cu 201E, tot din Craioviţa Nouă, costul căldurii este cu câţiva lei mai mult. Exemplu, în blocul 135B, pentru luna octombrie, factura la căldură pentru un apartament cu două camere şi contorizat cu repartitoare a fost de 25 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere factura la căldură a fost de 29 de lei.
Tot o diferenţă de câţiva lei  este între blocul recent reabilitat şi un bloc din cartierul Lăpuş, adică blocul F 17. Aici, proprietarul unui apartament cu două camere a plătit pentru căldura din octombrie 20 de lei, iar un proprietar cu trei camere a plătit 30 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS