16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUSL a câştigat şapte din opt colegii în Gorj

USL a câştigat şapte din opt colegii în Gorj

Majoritatea gorjenilor care s-au prezentat la urne pe 9 decembrie au votat candidaţii USL. Judeţul Gorj a stat bine la prezenţa la vot, ocupând locul al doilea la nivel naţional cu un procent de 54,14% la închiderea urnelor. Gorjul s-a clasat însă pe primul loc la prezenţa la urne în mediul urban, cu 54,03%, şi pe locul al doilea la prezenţa la urne în mediul rural, procentul înregistrat fiind de 54,14%. În ceea ce priveşte votul, acesta a confirmat sondajele comandate înainte şi în timpul alegerilor parlamentare de către partidele politice. USL a câştigat alegerile, locul al doilea fiind ocupat de către PP-DD, urmat la distanţă semnificativă însă de ARD.
Biroul Electoral Judeţean a comunicat aseară rezultatele finale ale alegerilor parlamentare desfăşurate în judeţul Gorj. USL a obţinut 55,38% din voturi, PP- DD – 30,83%, ARD – 10,73%. Rezultatele pe Colegiile uninominale au rămas neschimbate faţă de ceea ce fusese anunţat de dimineaţă, cu excepţia Colegiului numărul 1, unde Gheorghe Iana nu a obţinut decât 49,14%, iar USL a rămas cu șapte posturi de senatori (2) şi deputaţi (5), în loc de opt. Locul de deputat al lui Gheorghe Iana urmează să fie ocupat de Răzvan Rotaru, de la PP- DD, care a obţinut numai 28,32%.

ARD, eşecuri pe linie

Votul pe colegii arată o înfrângere clară a candidaţilor ARD şi un vot bun obţinut de candidaţii trimişi în bătălia electorală de către PP-DD. Imediat după aflarea rezultatelor, liberalul Gheorghe Iana a cerut conducerii USL să îi sancţioneze pe edilii care nu au respectat deciziile politice şi au susţinut în campanie candidaţii din opoziţie, respectiv pe democrat-liberalul Ion Cupă, fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. Acesta din urmă se considera favorit, mai ales că obţinuse inclusiv sprijinul unor primari din cadrul USL Gorj. De precizat că Ion Cupă a primit cele mai multe procente dintre toţi candidaţii ARD. În Colegiul 2 deputaţi, Mihai Weber (USL) a câştigat cu 53%, medicul Gheorghe Neaţă (PP-DD) a obţinut 28% şi omul de afaceri Dan Vâlceanu (ARD) – 15%. Pedelistul Dan Vâlceanu, ex-PSD, a dorit cu orice preţ să câştige şi s-a spus despre acesta că a avut unul din cele mai mari bugete dintre toţi candidaţii din Gorj. Şi numărul bannerelor a fost considerabil, însă alegătorii l-au preferat pe pesedistul Weber, actual consilier municipal la Târgu Jiu şi om de afaceri.

Ponta, cel mai bun scor din judeţ

În Colegiul 6 deputaţi, câştigător a ieşit premierul Victor Ponta, cu 60,98%, urmat de Dan Diaconescu (PP-DD), cu 32,4%, şi Nicolae Daviţoiu, 4,79%. Preşedintele PDL Târgu Jiu, Nicolae Daviţoiu, a obţinut cel mai mic scor dintre toţi democrat-liberalii angrenaţi în alegeri. Omul de afaceri spera la un scor de trei ori mai mare, însă nu a fost convins niciodată că are vreo şansă în Colegiul 6 Târgu Jiu. În ceea ce priveşte viitorii senatori de Gorj, în judeţ au fost înregistrate următoarele rezultate, conform datelor parţiale ale Biroului Electoral Judeţean: Colegiul 1 Senat a fost adjudecat de Dian Popescu (USL), cu 55%, urmat de Tudor Barbu (PP-DD), cu 32%, şi Ion Ruşeţ (ARD), cu 10%. Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, s-a bucurat de sprijinul primarilor PSD, în ciuda faptului că este urmărit penal în dosarul „Pavel“. Dian Popescu, noul senator de Gorj, se află în 2012 exact în aceeaşi situaţie în care se afla pesedistul Mugurel Surupăceanu, care a devenit deputat în timp ce era anchetat în celebrul dosar „Buldotancul“. Noua calitate a lui Dian Popescu va muta dosarul „Pavel“ pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care procurorii vor decide să îl trimită în judecată pe Dian Popescu, urmărit penal pentru dare de mită.

Ruşeţ se gândeşte la demisie

Învinsul din Colegiul 1 este senatorul Ion Ruşeţ, preşedinte al PDL Gorj. Fost lider de sindicat la Sucursala Energetică Turceni, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Ion Ruşeţ a declarat că în câteva zile se va decide dacă îşi va da sau nu demisia din fruntea Organizaţiei Judeţene a PDL, având în vedere rezultatul slab obţinut de filială în Gorj, respectiv nici un mandat de parlamentar. Nu în ultimul rând, în Colegiul 2 Senat au fost înregistrate următoarele rezultate: Toni Greblă (USL) 55%, Cătălin Zamfira (PP-DD) 35% şi Mircea Şcheau (ARD) 7,1%. Pesedistul Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a obţinut astfel şi cel de-al doilea mandat de parlamentar. Totodată, în funcţie de ce se va întâmpla la redistribuirea naţională, Cătălin Zamfira, coordonatorul PP- DD Gorj, ar putea prinde şi el un post de senator.

Două dosare penale în urma alegerilor

Pe parcursul zilei de 9 decembrie, de la deschiderea procesului de votare, la ora 7.00, şi până la ora 21.00, în judeţul Gorj au fost înregistrate 27 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii. Din numărul total de sesizări, 19 au fost înregistrate în mediul rural, iar opt în mediul urban. Până la închiderea procesului de votare, poliţiştii au verificat operativ toate sesizările primite şi au constatat că 18 dintre situaţiile semnalate nu se confirmau. Din sesizările neconfirmate, 12 s-au referit la fapte de „turism electoral“. Poliţiştii au constituit două dosare penale şi au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 3.620 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS